• [6.12.4] Server can't ping gateway or access internet


    coppit
    • Closed



    User Feedback

    Recommended Comments

    Could someone please post a screenshot of their Docker settings page? Mine doesn't have the "Docker custom network type" referred to in the release notes.

     

    image.thumb.png.1476c12a270565c73bc477a572e3754e.png

    Link to comment

    If you followed the instructions in the release notes and disabled bridging, that field is set to macvlan and removed from the page. 

    Link to comment
    16 hours ago, ljm42 said:

    Disable Jumbo Frames.

     

    You have FCP installed, so it should have warned you and provided a link to: 

    https://forums.unraid.net/topic/120220-fix-common-problems-more-information/page/2/#comment-1167702

     

     

    Thanks for the assistance. I see that it's defaulting to 1500. Did you see something where the MTU was different? I got no warning from FCP.

     

    image.png.22072c110b8230925b9cabd4cc7a6db4.png

     

    I stopped VMs and Docker, and manually set it to 1500. Then I re-enabled VMs and Docker, and rebooted for good measure. Still no luck.

    Link to comment

    So sorry for the confusion. I must have had multiple diags open when I was responding and gotten mixed up. The diags you provided above do NOT show jumbo frames. Sorry for sending you in the wrong direction.

     

    Your go script is pretty scary at first glance ;) but I don't see anything that is obviously problematic.

     

    I do see that wg0 is starting, can you stop it and see if it makes a difference?

     

    The next two steps would be:

    * Safe mode, to disable all plugins and see if makes a difference

    * Disable all containers (starting with any VPN containers) and see if it makes a difference

     

     

    On 11/2/2023 at 3:01 PM, ljm42 said:

    If you followed the instructions in the release notes and disabled bridging, that field is set to macvlan and removed from the page. 

     

    FYI, we are changing this behavior in the next release, so it will show the macvlan setting with ipvlan disabled, instead of hiding the setting completely.

    Link to comment
    2 hours ago, ljm42 said:

    Your go script is pretty scary at first glance ;) but I don't see anything that is obviously problematic.

     

    There's probably a lot of flotsam and jetsam in there dating back to the 5.x days.

     

    2 hours ago, ljm42 said:

    I do see that wg0 is starting, can you stop it and see if it makes a difference?

     

    Disabled the tunnel and its autostart, and rebooted. No change.

     

    Oops. I forgot to try the other things. I'll reply in a few minutes with those results as well.

    Link to comment
    2 hours ago, ljm42 said:

    Disable all containers (starting with any VPN containers) and see if it makes a difference

     

    I stopped the docker service entirely. Oddly, my Windows VM that I was using lost connectivity to the unpaid host at that point. Weird. I hopped on my laptop and disabled the VM service as well. Then I rebooted into safe mode and started the array.

     

    The server still can't ping the gateway or 8.8.8.8. Safe mode diagnostics attached. This is with wg0, docker, and KVM all disabled.

    storage-diagnostics-safe-mode-20231106-2338.zip

    Link to comment

    After rebooting into normal mode, now sshd is failing to stay up. But then later in the log ntpd comes up fine. What the heck? System diagnostics attached.

     

    Based on the "Network is unreachable" errors, this thread suggested that I disable C states, but that didn't help.

     

    I manually ran "/etc/rc.d/rc.sshd start" after the server was up to get sshd running again. Thank god for the GUI console feature.

     

    I feel like my server is falling apart before my eyes...

    storage-diagnostics-no-sshd-20231107-0006.zip

    Link to comment

    This system has the RTL8125B Realtek nic:

    Nov  6 23:36:13 storage kernel: r8169 0000:04:00.0 eth0: RTL8125B, 9c:6b:00:07:f9:cd, XID 641, IRQ 132

     

    I think it would be worth trying this plugin with out-of-tree drivers:

      https://forums.unraid.net/topic/141349-plugin-realtek-r8125-r8168-and-r81526-drivers/

     

    In Community Apps, search for "RTL8125B" to get the right one. But you should probably read the first post in that thread as well.

    Link to comment
    1 hour ago, ljm42 said:

    I think it would be worth trying this plugin with out-of-tree drivers

     

    It was fun decoding the .plg file to manually download and install the files with my laptop. (CA doesn't work without internet.) Based on the output of "modinfo r8125", it looks like the driver installed okay after I rebooted. I don't see any "network is unreachable" errors in the syslog, but that could be chance. Pinging the gateway still fails.

    Edited by coppit
    Link to comment

    I would try a new flash drive using a stock Unraid install, no key needed, that would confirm if the issue is related to the /config or the server itself.

    Link to comment

    I spent some time with SpaceInvaderOne this morning on this. We assigned the server a different IP and everything started working again. Then for fun we assigned the old IP to an IPad, and it exhibited the same behavior. So it's definitely related to my TP-Link XE75 router, and not the server. Ed's only recommendation there was to factory reset the router and set it up again.

     

    So this can be closed as not a bug.

     

    Separately, I also had an issue where the VMs couldn't be reached, but could reach out. (That said, intermittently, I also had issues with the VMs being able to reach the server.) We switched to bridge networking and that issue cleared up as well. I guess I was too eager to follow the release notes. There might be some issue with not using bridge networking, but at this point I don't think I want to delve into it.

    Link to comment


    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest
    Add a comment...

    ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Status Definitions

     

    Open = Under consideration.

     

    Solved = The issue has been resolved.

     

    Solved version = The issue has been resolved in the indicated release version.

     

    Closed = Feedback or opinion better posted on our forum for discussion. Also for reports we cannot reproduce or need more information. In this case just add a comment and we will review it again.

     

    Retest = Please retest in latest release.


    Priority Definitions

     

    Minor = Something not working correctly.

     

    Urgent = Server crash, data loss, or other showstopper.

     

    Annoyance = Doesn't affect functionality but should be fixed.

     

    Other = Announcement or other non-issue.