(Solved) Macinabox : MacOs FenviT919 (BRCM 14e4:43a0) passthrough : ASUS z490 Prime-A


7 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

Good-day everybody. Hope everyone is keeping safe and well !

 

Want to seek some help in regards to passthrough of Fenvi T919 card to a BigSurVM. I have got most of the things working with the help of excellent work by @Spaceinvader One for Macinabox. 

 

I have the following specs 

  • Motherboard PRIME Z490-A , 16GB RAM
  • i9-10850K CPU 
  • AMD RX 560 GPU
  • 4 port Inatech USB 3.0 PCIe card - FL1000 controller (natively supported in MacOS)
  • FenviT919
  • Unraid version 6.9.1
  • Only Sata slots are populated with HDD's ; no NVME's are used.

The following are the IOMMU groups with the ACS override patch applied (Both)

 

I am passing group 13,14, 16,17 along with USB device 05ac:828d (Apple Bluetooth USB host controller) to the MacOs VM

 

image.thumb.png.0f965dad3bbb645002c21e78224c336d.png

 

 

What works 

  • GPU passthrough with HDMI
  • Bluetooth passthrough

 

What doesn't work

  • WIFI ?? - The thing is not detected in the MacOs at all 
  • The card is not faulty, as I have a dedicated Hackintosh and it works perfectly in it. (No additional kexts needed)
  • I have 2 xml's - in 1 the desktop boots up but the wireless is not detected; in the other the boot hangs at an error message. See below.

 

This config boots to the BigSur desktop without detecting the Wifi card - Bluetooth works fine.

 

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm' xmlns:qemu='http://libvirt.org/schemas/domain/qemu/1.0'>
  <name>BigSur</name>
  <uuid>378fd973-d54d-45cf-bc37-5bd070429556</uuid>
  <description>MacOS Big Sur</description>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="Windows 10" icon="default.png" os="osx"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>8388608</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>8388608</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>8</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='0'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='10'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='2'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='12'/>
    <vcpupin vcpu='4' cpuset='4'/>
    <vcpupin vcpu='5' cpuset='14'/>
    <vcpupin vcpu='6' cpuset='6'/>
    <vcpupin vcpu='7' cpuset='16'/>
  </cputune>
  <resource>
    <partition>/machine</partition>
  </resource>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-q35-5.1'>hvm</type>
    <loader readonly='yes' type='pflash'>/mnt/user/system/custom_ovmf/Macinabox_CODE-pure-efi.fd</loader>
    <nvram>/etc/libvirt/qemu/nvram/378fd973-d54d-45cf-bc37-5bd070429556_VARS-pure-efi.fd</nvram>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none' migratable='on'>
    <topology sockets='1' dies='1' cores='4' threads='2'/>
    <cache mode='passthrough'/>
  </cpu>
  <clock offset='utc'>
    <timer name='rtc' tickpolicy='catchup'/>
    <timer name='pit' tickpolicy='delay'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/domains/Macinabox BigSur/macos_disk.img'/>
      <target dev='hdc' bus='sata'/>
      <boot order='1'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='2'/>
    </disk>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-ehci1'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x7'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci1'>
      <master startport='0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci2'>
      <master startport='2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci3'>
      <master startport='4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='0' model='pcie-root'/>
    <controller type='pci' index='1' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='1' port='0x8'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='2' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='2' port='0x9'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='3' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='3' port='0xa'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='4' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='4' port='0x13'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x3'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='5' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='5' port='0x14'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x4'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='6' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='6' port='0xb'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x3'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x02' slot='0x00' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='sata' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x1f' function='0x2'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:3b:85:02'/>
      <source bridge='br0'/>
      <model type='e1000-82545em'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
    </serial>
    <console type='pty'>
      <target type='serial' port='0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'/>
    <input type='keyboard' bus='ps2'/>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x05' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x05' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <rom file='/mnt/user/isos/vbios/amd560.rom'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x03' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x1'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x04' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x06' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x06' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x05ac'/>
        <product id='0x828d'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='2'/>
    </hostdev>
    <memballoon model='none'/>
  </devices>
  <seclabel type='dynamic' model='dac' relabel='yes'/>
  <qemu:commandline>
    <qemu:arg value='-usb'/>
    <qemu:arg value='-device'/>
    <qemu:arg value='usb-kbd,bus=usb-bus.0'/>
    <qemu:arg value='-device'/>
    <qemu:arg value='isa-applesmc,osk=xxxx'/>
    <qemu:arg value='-smbios'/>
    <qemu:arg value='type=2'/>
    <qemu:arg value='-cpu'/>
    <qemu:arg value='Penryn,kvm=on,vendor=GenuineIntel,+invtsc,vmware-cpuid-freq=on,+pcid,+ssse3,+sse4.2,+popcnt,+avx,+aes,+xsave,+xsaveopt,check'/>
  </qemu:commandline>
</domain>

 

 

This config hangs - so maybe it is detecting the card but not doing anything 

 

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm' xmlns:qemu='http://libvirt.org/schemas/domain/qemu/1.0'>
  <name>Macinabox BigSur</name>
  <uuid>2899191b-ebca-466f-b78e-3690a2e08701</uuid>
  <description>MacOS Big Sur</description>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="Windows 10" icon="default.png" os="osx"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>8388608</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>8388608</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>8</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='0'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='10'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='2'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='12'/>
    <vcpupin vcpu='4' cpuset='4'/>
    <vcpupin vcpu='5' cpuset='14'/>
    <vcpupin vcpu='6' cpuset='6'/>
    <vcpupin vcpu='7' cpuset='16'/>
  </cputune>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-q35-4.2'>hvm</type>
    <loader readonly='yes' type='pflash'>/mnt/user/system/custom_ovmf/Macinabox_CODE-pure-efi.fd</loader>
    <nvram>/etc/libvirt/qemu/nvram/2899191b-ebca-466f-b78e-3690a2e08701_VARS-pure-efi.fd</nvram>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none' migratable='on'>
    <topology sockets='1' dies='1' cores='4' threads='2'/>
    <cache mode='passthrough'/>
  </cpu>
  <clock offset='utc'>
    <timer name='rtc' tickpolicy='catchup'/>
    <timer name='pit' tickpolicy='delay'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/domains/Macinabox BigSur/macos_disk.img'/>
      <target dev='hdc' bus='sata'/>
      <boot order='1'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='2'/>
    </disk>
    <controller type='pci' index='0' model='pcie-root'/>
    <controller type='pci' index='1' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='1' port='0x10'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='2' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='2' port='0x11'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='3' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='3' port='0x12'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='4' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='4' port='0x13'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x3'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x02' slot='0x00' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='sata' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x1f' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-ehci1'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x7'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci1'>
      <master startport='0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci2'>
      <master startport='2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci3'>
      <master startport='4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x2'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:25:db:ce'/>
      <source bridge='br0'/>
      <model type='e1000-82545em'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
    </serial>
    <console type='pty'>
      <target type='serial' port='0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'/>
    <input type='keyboard' bus='ps2'/>
    <graphics type='vnc' port='-1' autoport='yes' websocket='-1' listen='0.0.0.0' keymap='en-us'>
      <listen type='address' address='0.0.0.0'/>
    </graphics>
    <video>
      <model type='qxl' ram='65536' vram='65536' vgamem='16384' heads='1' primary='yes'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x0'/>
    </video>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x05' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x03' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x06' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x04' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x05ac'/>
        <product id='0x828d'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='2'/>
    </hostdev>
    <memballoon model='none'/>
  </devices>
  <qemu:commandline>
    <qemu:arg value='-usb'/>
    <qemu:arg value='-device'/>
    <qemu:arg value='usb-kbd,bus=usb-bus.0'/>
    <qemu:arg value='-device'/>
    <qemu:arg value='isa-applesmc,osk=XXXXX'/>
    <qemu:arg value='-smbios'/>
    <qemu:arg value='type=2'/>
    <qemu:arg value='-cpu'/>
    <qemu:arg value='Penryn,kvm=on,vendor=GenuineIntel,+invtsc,vmware-cpuid-freq=on,+pcid,+ssse3,+sse4.2,+popcnt,+avx,+aes,+xsave,+xsaveopt,check'/>
  </qemu:commandline>
</domain>

 

image.thumb.png.7342236b7e8e5538d675d82364289678.png

 

Edited by ab5g
Solved
Link to post
5 hours ago, ab5g said:

Want to seek some help in regards to passthrough of Fenvi T919 card to a BigSurVM

Hi, not sure if it will work, but I would try to change the bus of the fenvi card, move it to bus 0 (use the 1st config with gpu passthrough).

 

Change from:

    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x05' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x05' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>

 

To:

    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x05' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x03' function='0x0'/>
    </hostdev>

 

Slot 0x03 should be available, if it's not, increment by 1 till you find a free one.

 

Let us know if it works.

Link to post
Posted (edited)

Thank you for taking time to check this - unfortunately didn't work.

Edit: When I make those changes, I get the error in my screenshot above - ARPT: Set packet allocation type to 1

Edited by ab5g
Link to post
On 4/17/2021 at 8:55 PM, ghost82 said:

Are you overclocking the ram?The only reference I found with that type of hang is about a different frequency for the ram

Sorry for not getting back sooner on this - The RAM is not overclocked. Having said this, I tried passing the Wifi to a Windows VM - it shows up as a network controller. But the moment I try installing drivers the VM hangs. So looks like its not related to MacOS but to everything. 

Link to post
Posted (edited)

I managed to solve it - there were a lots of settings in BIOS I was playing with. 

 

For anyone who visits this thread later. 

 

Enable XMP profile 1

Enabled Legacy mode in RAM overclocking (this is not needed)

Enabled support for Thunderbolt devices - boot support yes, user security - none , GPIO3 force power yes. (This was the most important step for this motherboard)

 

This changed the BRCM to appear on Bus 70:0:0  (before it was on 6:00.0 and then the passthrough went through)

 

 

Screen Shot 2021-04-20 at 4.50.06 PM.png

Edited by ab5g
Link to post
  • ab5g changed the title to (Solved) Macinabox : MacOs FenviT919 (BRCM 14e4:43a0) passthrough : ASUS z490 Prime-A

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.