Just got a Disabled Disk message


Recommended Posts

Disk dropped offline so there's no SMART report, but it's on a SASLP and those are known to drop disks without a reason, reboot to see if the disk comes online and post new diags, if a reboot doesn't do it a power cycle should.

Link to comment

I'm positive I pushed the "SMART extended self-test" START button.  If/when it finishes, how will I know it's done?  Inside the SMART report dump is a line that reads:  

 

Quote

Self-test execution status:      ( 249)    Self-test routine in progress...
                    90% of test remaining.

 

Its read this for about 3 hours but hopefully this means that the extended test is still running?

Link to comment

Almost 24 hours later and it is still running the test.

 

Quote

root@unraid:~# smartctl -t long /dev/sdj
smartctl 7.1 2019-12-30 r5022 [x86_64-linux-5.10.28-Unraid] (local build)
Copyright (C) 2002-19, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

=== START OF OFFLINE IMMEDIATE AND SELF-TEST SECTION ===
Can't start self-test without aborting current test (90% remaining),
add '-t force' option to override, or run 'smartctl -X' to abort test.
 

 

Link to comment

That's not normal, it should be around 6H as mentioned in the SMART report:

 

Extended self-test routine
recommended polling time:      ( 389) minutes.

 

Disk might have slow sector zones, that together with the other issues makes me think you should consider replacing it now.

Link to comment

Is it my main CPU that runs the self-test or an embedded controller on the drive itself?  I kicked off another extended test yesterday on /dev/sdg for which the smartctl output said it should take 587 mins.  It is still running almost 24 hours later and says:

 

Quote

Self-test execution status:      ( 246) Self-test routine in progress...
                                        60% of test remaining.

 

The original "bad" drive is also still running its test.

Link to comment
Posted (edited)

So neither of the drives are progressing in their smart tests and there's nothing going on with the array.  WTH??

 

EDIT: I've taken the array offline just to see if that helps the tests move along.

Edited by RoninTech
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.