ZFS plugin for unRAID


steini84

808 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

Gotcha.  I wish I had developer mates around so I could learn from watching - I reckon there would be a ton of basic dev stuff I'd be good at.  I'd be a bit scared of losing my life to IT though - it's bad enough already! :D

Link to post
  • Replies 807
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

What is this? This plugin is a build of ZFS on Linux for unRAID 6   Installation of the plugin To install you copy the URL below into the install plugin page in your unRAID 6 web g

Built zfs-2.0.0-rc7 for unRAID-6.8.3 & 6.9.0-beta35   Great to see that unRAID is finally adding native ZFS so this might be one of the last builds from me   And yes, i´m alre

For anyone trying to set up zfs-auto-snapshot to use Previous Versions on Windows clients:   I placed the zfs-auto-snapshot.sh file from https://github.com/zfsonlinux/zfs-auto-snapshot/blob/

Posted Images

20 minutes ago, Marshalleq said:

I heard a rumour, last time I tried it didn't work because Unraid needed some kind of ZFS drive compiled into docker or something - I'm not really sure why everything has started working - so I'm nervous to change more.  Perhaps Unraid guys included basic ZFS libraries in the new version of unraid or something.

I did it without realising there was an issue before. It just worked. I am running with ZFS compiled in 6.9.1 via the docker kernel builder from ich777, so not the plugin. So not sure if that makes any diff. Doubt it but am not the expert here on that.

Backed up the docker.img just in case so i could back and then reinstalled all dockers from the previous installed option and was super smooth. First one by one to be sure, then the rest one big sweep. As long as you have no persistant data in the dockers but cleanly outside the image (in appdata) and you are fine. If your normal docker updates work fine , this also works fine.

Link to post

Hi everyone

I'm all new to Unraid and just did a switch from TrueNAS. I'm using the ZFS plug in and it's working great.

 

Is the modified Unraid kernel with ZFS better? Or just an alternative? 

 

Link to post
On 7/13/2020 at 11:10 AM, testdasi said:

Figured it out. No need to mount through /etc/fstab.

 

What's missing are entries in /etc/mtab,  which are created if mounted from fstab.

So a few echo into /etc/mtab is the solution. Just need to do this at boot.

Each filesystem that is accessible by smb (even through symlinks) needs a line in mtab to stop the spurious warning spam.


echo "[pool]/[filesystem] /mnt/[pool]/[filesystem] zfs rw,default 0 0" >> /etc/mtab

 

 

Sorry to bring this back. I just noticed this in my log. I Have SSD and HDD pools mounted to /mnt/SSD and /mnt/HDD.

 

Just to be sure. My commands will be like this?

echo "SSD /mnt/SSD/ zfs rw,default 0 0" >> /etc/mtab
echo "HDD /mnt/HDD/ zfs rw,default 0 0" >> /etc/mtab

 

Link to post
1 hour ago, mosaati said:

 

Sorry to bring this back. I just noticed this in my log. I Have SSD and HDD pools mounted to /mnt/SSD and /mnt/HDD.

 

Just to be sure. My commands will be like this?


echo "SSD /mnt/SSD/ zfs rw,default 0 0" >> /etc/mtab
echo "HDD /mnt/HDD/ zfs rw,default 0 0" >> /etc/mtab

 

No, you need to execute the command for every dataset inside the pool.

 

https://forums.unraid.net/topic/41333-zfs-plugin-for-unraid/?do=findComment&comment=917605

 

I'm using following script in UserScripts to be executed at "First Start Array only"

#!/bin/bash
#from testdasi  (https://forums.unraid.net/topic/41333-zfs-plugin-for-unraid/?do=findComment&comment=875342)
#echo "[pool]/[filesystem] /mnt/[pool]/[filesystem] zfs rw,default 0 0" >> /etc/mtab

#just dump everything in
for n in $(zfs list -H -o name)
do
  echo "$n /mnt/$n zfs rw,default 0 0" >> /etc/mtab
done

 

Link to post
7 minutes ago, BasWeg said:

No, you need to execute the command for every dataset inside the pool.

 

https://forums.unraid.net/topic/41333-zfs-plugin-for-unraid/?do=findComment&comment=917605

 

I'm using following script in UserScripts to be executed at "First Start Array only"


#!/bin/bash
#from testdasi  (https://forums.unraid.net/topic/41333-zfs-plugin-for-unraid/?do=findComment&comment=875342)
#echo "[pool]/[filesystem] /mnt/[pool]/[filesystem] zfs rw,default 0 0" >> /etc/mtab

#just dump everything in
for n in $(zfs list -H -o name)
do
  echo "$n /mnt/$n zfs rw,default 0 0" >> /etc/mtab
done

 

Jus to make sure. I don't have to edit this script, copy and paste, right?

Link to post

zfs pool share  NFS is error,like this:

 

root@Tower:/mnt/pool/qnapbackup# zfs list
NAME              USED  AVAIL     REFER  MOUNTPOINT
pool             1.07M  10.2T      140K  /mnt/pool
pool/qnapbackup   140K  10.2T      140K  /mnt/pool/qnapbackup
root@Tower:/mnt/pool/qnapbackup# zfs set share=name=/pool/qnapbackup.prot=nfs pool/qnapbackup
cannot set property for 'pool/qnapbackup': invalid property 'share'
root@Tower:/mnt/pool/qnapbackup# 

Link to post
50 minutes ago, fxhe said:

Does the plugin not be supported by 6.8.1 UNRAID?

 

 

That would seem to be the case.  6.8.1 is well over a year old now and was only current for a couple of weeks before being replaced by 6.8.2.  Anything stopping you from upgrading?

 

Might be worth upgrading to 6.8.3 if you don't want to move to 6.9?  6.8.3 was a main branch release for a long time while 6.9 was being worked on so should be well supported by plugins.

Edited by ConnectivIT
Link to post
2 hours ago, ConnectivIT said:

 

That would seem to be the case.  6.8.1 is well over a year old now and was only current for a couple of weeks before being replaced by 6.8.2.  Anything stopping you from upgrading?

 

Might be worth upgrading to 6.8.3 if you don't want to move to 6.9?  6.8.3 was a main branch release for a long time while 6.9 was being worked on so should be well supported by plugins.

OK. THANKS.

Link to post
3 hours ago, fxhe said:

Does the plugin not be supported by 6.8.1 UNRAID?

 

QQ图片20210328091619.png

There are packages going back to 6.1.2 so 6.8.1  is definitely supported. Are you maybe on an old beta or RC? 

In any case I would just update to 6.9 :) just for fun I installed 6.8.1 and it worked 

DC760958-6B48-4AB2-BEC9-139189CAD170.png

118E43F6-7846-4422-930D-E3FBF7B0CF72.jpeg

Link to post
37 minutes ago, steini84 said:

There are packages going back to 6.1.2 so 6.8.1  is definitely supported. Are you maybe on an old beta or RC? 

In any case I would just update to 6.9 :) just for fun I installed 6.8.1 and it worked 

DC760958-6B48-4AB2-BEC9-139189CAD170.png

118E43F6-7846-4422-930D-E3FBF7B0CF72.jpeg

Thank you and I will update.

Link to post
On 3/28/2021 at 3:31 PM, fxhe said:

Thank you and I will update.

My upgrade is overdone

I upgraded to 6.9.1 and the ZFS plugin does not be supported.

What's your suggestion? Wait or degrade?

Link to post
14 minutes ago, fxhe said:

My upgrade is overdone

I upgraded to 6.9.1 and the ZFS plugin does not be supported.

What's your suggestion? Wait or degrade?

I'm not sure if I follow. I have just installed 6.9.1 on a new server and the ZFS plugin is working fine. 

Link to post
31 minutes ago, mosaati said:

I'm not sure if I follow. I have just installed 6.9.1 on a new server and the ZFS plugin is working fine. 

HOW?

Did you upgrade to 6.9.1 from lower version or install a new one?

Link to post
13 minutes ago, fxhe said:

HOW?

Did you upgrade to 6.9.1 from lower version or install a new one?

A new installation. 

I'm just guessing here, if you are upgrading, maybe you should uninstall the old plugin, reboot and reinstall it back? 

Link to post

 

1 hour ago, fxhe said:

I upgraded to 6.9.1 and the ZFS plugin does not be supported.

What's your suggestion? Wait or degrade?

 

On "plugins" tab, is "ZFS for unRAID 6" up to date?

 

What's the output of this command?

 

ls -alh /boot/config/plugins/unRAID6-ZFS/packages

 

and this:

 

cat /var/log/syslog | grep 'plugin:'

 

Is your internet gateway running on unRAID?  I have run in to issues where the required package can't be downloaded on boot (and hasn't been previously cached)

 

You could try downloading the package manually and rebooting?

 

cd /boot/config/plugins/unRAID6-ZFS/packages
wget 'https://github.com/Steini1984/unRAID6-ZFS/raw/bce53432ab6891f33cd2fd16a4621b66a0c9c2dd/packages/zfs-2.0.0-unRAID-6.9.1.x86_64.tgz' 

 

Edited by ConnectivIT
Link to post
4 hours ago, ConnectivIT said:

 

 

On "plugins" tab, is "ZFS for unRAID 6" up to date?

 

What's the output of this command?

 


ls -alh /boot/config/plugins/unRAID6-ZFS/packages

 

and this:

 


cat /var/log/syslog | grep 'plugin:'

 

Is your internet gateway running on unRAID?  I have run in to issues where the required package can't be downloaded on boot (and hasn't been previously cached)

 

You could try downloading the package manually and rebooting?

 


cd /boot/config/plugins/unRAID6-ZFS/packages
wget 'https://github.com/Steini1984/unRAID6-ZFS/raw/bce53432ab6891f33cd2fd16a4621b66a0c9c2dd/packages/zfs-2.0.0-unRAID-6.9.1.x86_64.tgz' 

 

I tried and the output was: Unable to establish SSL connection.

 

Link to post
2 hours ago, fxhe said:

I tried and the output was: Unable to establish SSL connection.

 

Doesn't that mean you have a network connection problem? 

 

Can you install any other plug-in? 

Link to post
3 hours ago, fxhe said:

I tried and the output was: Unable to establish SSL connection.

Try this:

cd /boot/config/plugins/unRAID6-ZFS/packages
wget --no-check-certificate https://github.com/Steini1984/unRAID6-ZFS/raw/bce53432ab6891f33cd2fd16a4621b66a0c9c2dd/packages/zfs-2.0.0-unRAID-6.9.1.x86_64.tgz

 

...and no, this is not the same command as above.

Link to post
6 hours ago, ich777 said:

Try this:


cd /boot/config/plugins/unRAID6-ZFS/packages
wget --no-check-certificate https://github.com/Steini1984/unRAID6-ZFS/raw/bce53432ab6891f33cd2fd16a4621b66a0c9c2dd/packages/zfs-2.0.0-unRAID-6.9.1.x86_64.tgz

 

...and no, this is not the same command as above.

OK. I will try later.

Link to post
2 hours ago, fxhe said:

OK. I will try later.

 

If still not working, does your unRAID machine have internet access?

 

Try these to test

 

ping 8.8.8.8

 

net lookup github.com

 

Link to post
2 hours ago, ich777 said:

Try this:


cd /boot/config/plugins/unRAID6-ZFS/packages
wget --no-check-certificate https://github.com/Steini1984/unRAID6-ZFS/raw/bce53432ab6891f33cd2fd16a4621b66a0c9c2dd/packages/zfs-2.0.0-unRAID-6.9.1.x86_64.tgz

 

...and no, this is not the same command as above.

Done. Thanks and what to do next?

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.