Speedtest.net for unRAID 6.1+


dmacias

456 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

  • Replies 455
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

I also updated python and pip for 6.7 and added setuptools as a separate package

Thanks for that. Just in case someone else has this issue and to expand upon what @dmacias said. I had to go into Nerdtools and set it to download and install the pip package. Once that was done every

Anyone else having trouble with the server list? I’ve been running mine daily with no issues for a while, but when I went to do a manual test recently it threw back nothing. So I popped into settings

Posted Images

Noticed an interesting artifact...

 

I went into settings and changed "Save speed values as" from bits to bytes. My graph now shows:

5a0a34fe7de38_URSpeedTest.PNG.ee0e47732ffc34e8086c8cb4831402d1.PNG

 

You'll note the nice jump where Comcast/Xfinity took us down unannounced on Sat night for 6 hours, but, when service resumed, my speed approximately doubled! I can give up 6 hours of access for that...

 

However, on Sunday, I decided to change from bits to bytes and now, my speed looks rather wimpy... Is it possible to save the results in one format (your choice), but display them according the choice I made in settings?

 

In the meantime, I'm reverting back to bits.

 

I appreciate this fine tool (yes, you can see just how crappy my connection was in October), and I'll live with it either way. Thanks!

Link to post
37 minutes ago, FreeMan said:

Is it possible to save the results in one format (your choice), but display them according the choice I made in settings?

That's a good idea. It's possible since the units are saved in the speedtest.xml for each test. I'll update the plugin to show whatever unit is selected in the settings.  This will not affect the speedtest image just the graph and table.  The image is always in bits.

Edited by dmacias
Link to post

I just noticed that there's a link to what I presume is the standard speedtest.net graphic showing the tested speed. The hover over says "click to show image", but when I click, nothing happens. It doesn't show in the WebGUI page, nor does it open a new tab in Firefox 56.0.2 or 57.0 (both 64-bit).

 

Not so sure I'm thrilled with 57.0, but that's not your responsibility...

Link to post
27 minutes ago, FreeMan said:

I just noticed that there's a link to what I presume is the standard speedtest.net graphic showing the tested speed. The hover over says "click to show image", but when I click, nothing happens. It doesn't show in the WebGUI page, nor does it open a new tab in Firefox 56.0.2 or 57.0 (both 64-bit).

 

If you turn the charts off you'll see the graphic

Link to post
  • 2 weeks later...
I noticed some postings a while back about the ability to export; but nothing recently. Is there plans to add an export to csv or even pdf maybe down the road?
It's already in xml format on the flash drive in the speedtest plugin config directory. I could put a button on the settings page to download that file.
Link to post
  • 3 weeks later...
On 11/26/2017 at 10:59 AM, dmacias said:
On 11/26/2017 at 10:29 AM, DJRon said:
I noticed some postings a while back about the ability to export; but nothing recently. Is there plans to add an export to csv or even pdf maybe down the road?

It's already in xml format on the flash drive in the speedtest plugin config directory. I could put a button on the settings page to download that file.

I was looking to get it in a spreadsheet; which I was able to do after getting the algorithm right to translate the LINUX time to a human readable format.

Link to post
On 11/10/2017 at 8:43 AM, dmacias said:
On 11/10/2017 at 8:35 AM, tron said:
Just wanted to say thanks for making this. Works great with my connection, get the exact results I spected.

Your welcome. What speed is your connection?

 

I apologize, never saw this comment. I have 50mbit up and down through FIOS.

Link to post
  • 3 weeks later...
48 minutes ago, chops said:

OP, I opened an issue on your github at add support of emailing results.  Though, after taking another look, I think that may not be the correct place.  Let me know if you need me to cancel that and recreate it somewhere else.

 

https://github.com/dmacias72/speedtest/issues/1

That's a repo for a standalone version I created for someone. The plugin is still in my unRAID plugins repo. That repo is mostly dead and I've been creating separate repos for each plugin. So I'll create an unRAID-speedtest repo.

 

But to answer your question I could create an unRAID notification, a toggle for notifications on or off in settings. Then a notification would be sent for each speedtest. It would use the unRAID notification system to relay the results. In the future I could also add different thresholds for warnings.

Link to post
That's a repo for a standalone version I created for someone. The plugin is still in my unRAID plugins repo. That repo is mostly dead and I've been creating separate repos for each plugin. So I'll create an unRAID-speedtest repo.
 
But to answer your question I could create an unRAID notification, a toggle for notifications on or off in settings. Then a notification would be sent for each speedtest. It would use the unRAID notification system to relay the results. In the future I could also add different thresholds for warnings.
Okay. I didn't think it looked quite right. Keep me posted on that. I'll help with what I can. I think the use of the unraid notification would be the best route for most people. It doesn't really work for what I'm hoping to achieve though.

I'll pm you about what I'm trying to do, maybe you can give me some better ideas. Either way, I'm still on board for assisting with the developing an international with the unraid notifications.

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk

Link to post

I added notifications and alert only notifications. So you can receive a notice for every speedtest or for only speedtest that fall below a certain Mbps or ping. Either one will use the thresholds. I also removed all python 2 packages from the plugin and require NerdPack for python.

Link to post

1) I just enabled notifications (with no thresholds) and ran a manual test. For some reason the notification says "FAIL"?

Notice [TOWER] - Speedtest Ping [FAIL]
<server name> [7.89 km] 41 ms DL: 223.9 Mbps UL: 11.7 Mbps


While I'm at it :) here are a couple of other ideas...

 

2) Currently the "share" images are loaded via http:
  http://www.speedtest.net/result/6966318233.png
When you are accessing the unRAID webgui via https, this results in a "mixed-content" warning. Would you be open to tweaking the url before loading the image, either making it protocol-relative:
  //www.speedtest.net/result/6966318233.png
or just forcing to https?
  https://www.speedtest.net/result/6966318233.png

 

3) Also, since the Speedtest and History tabs are missing from the Scheduler page:
  /Settings/Scheduler
would it be possible to add a link from there back to the tool page?
  /Tools/SpeedtestTools
Without that it is a little difficult to navigate.

 

thanks!

Link to post
3 hours ago, ljm42 said:

1) I just enabled notifications (with no thresholds) and ran a manual test. For some reason the notification says "FAIL"?


Notice [TOWER] - Speedtest Ping [FAIL]
<server name> [7.89 km] 41 ms DL: 223.9 Mbps UL: 11.7 Mbps


While I'm at it :) here are a couple of other ideas...

 

2) Currently the "share" images are loaded via http:
  http://www.speedtest.net/result/6966318233.png
When you are accessing the unRAID webgui via https, this results in a "mixed-content" warning. Would you be open to tweaking the url before loading the image, either making it protocol-relative:
  //www.speedtest.net/result/6966318233.png
or just forcing to https?
  https://www.speedtest.net/result/6966318233.png

 

3) Also, since the Speedtest and History tabs are missing from the Scheduler page:
  /Settings/Scheduler
would it be possible to add a link from there back to the tool page?
  /Tools/SpeedtestTools
Without that it is a little difficult to navigate.

 

thanks!

1) fixed

2) I just replaced protocol with whatever is in use

3) I'll have to think about that. Adding another tab would be confusing since it's part of the Scheduler page. Maybe a click on the tab when it's active to go back.

Link to post
49 minutes ago, dmacias said:

1) fixed

2) I just replaced protocol with whatever is in use

3) I'll have to think about that. Adding another tab would be confusing since it's part of the Scheduler page. Maybe a click on the tab when it's active to go back.

 

Thanks, it works great!

 

For #3, I was thinking along the lines of maybe adding a plain link right below the list of tabs?

 

 

Link to post

I really like this utility, but unfortunately when I upgraded from 6.35 to 6.4 it stopped working.  It keeps saying that I need Python 2 but of course that was already installed.  I even uninstalled  NerdPack (which contains python 2.7) & then uninstalled Speedtest - restarted my server & reinstalled both.  I still get the below error when I try to run it.  Is Speedtest not compatible with server version 6.4?

 

 

This plugin requires python 2 from the NerdPack plugin https://raw.githubusercontent.com/dmacias72/unRAID-NerdPack/master/plugin/NerdPack.plg

Link to post
I really like this utility, but unfortunately when I upgraded from 6.35 to 6.4 it stopped working.  It keeps saying that I need Python 2 but of course that was already installed.  I even uninstalled  NerdPack (which contains python 2.7) & then uninstalled Speedtest - restarted my server & reinstalled both.  I still get the below error when I try to run it.  Is Speedtest not compatible with server version 6.4?
 
 
This plugin requires python 2 from the NerdPack plugin https://raw.githubusercontent.com/dmacias72/unRAID-NerdPack/master/plugin/NerdPack.plg
NerdPack doesn't inherently install anything. You have to go to Settings/NerdPack and select the packages you wish installed and click apply. They will be installed immediately and on reboot.

I will put that in the pop-up notification also. In the future I plan on allowing plugins to call NerdPack or the repo to install packages like python2. No need to worry about version.
Link to post

Hi,

 

I love the addition of notifications, but I am having problems with it set for Alert Only, it seems to send me both pass and fails.

 

Enable Notifications: Yes

Enable Alert Only Notification: Yes

Ping Threshold (ms): 0 (I also tried 999)

Download Threshold (Mbit/s): 10

Download Threshold (Mbit/s): 5

 

I have notifications set up for email and pushover,

I revice pass messages via email and pop-up

But fails are sent via email, pop-up AND pushover too.

 

So it seems the Alert option is only affecting the pushover notification, rather than all notification types. 

 

Wob

Edited by Wob76
Link to post



Hi,
 
I love the addition of notifications, but I am having problems with it set for Alert Only, it seems to send me both pass and fails.
 
Enable Notifications: Yes
Enable Alert Only Notification: Yes
Ping Threshold (ms): 0 (I also tried 999)
Download Threshold (Mbit/s): 10
Download Threshold (Mbit/s): 5
 
I have notifications set up for email and pushover,
I revice pass messages via email and pop-up
But fails are sent via email, pop-up AND pushover too.
 
So it seems the Alert option is only affecting the pushover notification, rather than all notification types. 
 
Wob


Sorry for the confusion the Alert is actually a Warning so it follows the warnings settings in Notifications. I initially set it up as alerts but I figured should be more of a warning notification. So I'll change it to read Enable Warning Only Notification:

But anyway, it will display the failure(s) in the message next to [Fail]. Either Ping, Download and/or Upload failures. The thresholds for download and upload are for the lower limit. So if you speedtest falls below 10 or 5 you'll get a notification.The ping will notify for anything over the ping you specify. Which one is failing? What are the settings when it failed and what are the results?
Link to post

Both the Fail and Pass seem to work according to how I set the Thresholds.

 

But what I actually want is to ONLY see Alert\Warning notifications, I thought selecting "Enable Alert Only Notification" would filter out the Pass notifications, but they still seem to come into my email and pop-ups.

 

Wob

Link to post
3 hours ago, Wob76 said:

Both the Fail and Pass seem to work according to how I set the Thresholds.

 

But what I actually want is to ONLY see Alert\Warning notifications, I thought selecting "Enable Alert Only Notification" would filter out the Pass notifications, but they still seem to come into my email and pop-ups.

 

Wob

Thanks. I fixed the logic and changed the wording

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.