Enhanced Log view with lines highlighted in color with Syslog filter


dlandon

99 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

Update with RobJ modifications incorporated.  You will need to go to the settings page and click default to get the colors set to default or remove and re-install the plugin.

 

Further suggestions welcome.

 

EDIT: RobJ, I've attached the latest match file and would appreciate you reviewing and making suggestions.

 

may i ask why you don't update the release notes every time you make a change?

 

thanks

 

I'll take it out of beta in a few days and then start posting release notes then.

Link to post
  • 2 weeks later...
  • Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

This is a plugin that was inspired by the unmenu log view that highlighted certain lines in the log in color for ease in finding significant events.  Each line of the log is checked for events that ma

Update the plugin and then go to Settings->Syslog Settings and go to the Colors tab and click the Default button.  This will load the new default color scheme that is more compatible with the black

I've added a setting so you can set how many lines to display in the log.  Default is 1000.

Posted Images

I have an AOC-SASLP-MV8 which produces false positives, the second and third lines below being highlighted as errors, presumably by the presence of the word "error". Is there a way to filter this out, please?

 

Jan  5 00:31:16 Lapulapu kernel: sas: Enter sas_scsi_recover_host busy: 0 failed: 0
Jan  5 00:31:16 Lapulapu kernel: sas: ata9: end_device-1:0: dev error handler
Jan  5 00:31:16 Lapulapu kernel: sas: ata10: end_device-1:1: dev error handler

 

Thanks for making the highlight colours customisable. Some of the default pastel shades look too similar to my eyes.

Link to post

I have an AOC-SASLP-MV8 which produces false positives, the second and third lines below being highlighted as errors, presumably by the presence of the word "error". Is there a way to filter this out, please?

 

Jan  5 00:31:16 Lapulapu kernel: sas: Enter sas_scsi_recover_host busy: 0 failed: 0
Jan  5 00:31:16 Lapulapu kernel: sas: ata9: end_device-1:0: dev error handler
Jan  5 00:31:16 Lapulapu kernel: sas: ata10: end_device-1:1: dev error handler

 

Thanks for making the highlight colours customisable. Some of the default pastel shades look too similar to my eyes.

 

Yes.  I'll fix in the next release.

Link to post

Jan 10 18:20:50 Lapulapu kernel: xor: automatically using best checksumming function:

 

Jan 10 18:20:50 Lapulapu kernel: r8169 0000:04:00.0 eth0: jumbo features [frames: 9200 bytes, tx checksumming: ko]

 

Both are being flagged as Minor issues. Is it the word "checksumming" that's causing the false positive, for some reason?

 

Link to post

Jan 10 18:20:50 Lapulapu kernel: xor: automatically using best checksumming function:

 

Jan 10 18:20:50 Lapulapu kernel: r8169 0000:04:00.0 eth0: jumbo features [frames: 9200 bytes, tx checksumming: ko]

 

Both are being flagged as Minor issues. Is it the word "checksumming" that's causing the false positive, for some reason?

 

It's actually the match "checksum" that is marking the lines, but those should be marked as system, not minor issue.  "checksumming" should be checked first and it should be marked as "system" according to the original unmenu matching file.  I'll fix in next release.

Link to post

False positives resulting from pre-clear reports:

 

Jan 13 21:40:33 Northolt preclear_disk-diff[52582]: #011#011#011#011#011without error or no self-test has ever

 

Jan 13 21:40:33 Northolt preclear_disk-diff[52582]: #011#011#011#011#011SCT Error Recovery Control supported.

 

Jan 13 21:40:33 Northolt preclear_disk-diff[52582]: ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE

 

Jan 13 21:40:33 Northolt preclear_disk-diff[52582]: SMART Error Log Version: 1

 

Jan 13 21:40:33 Northolt preclear_disk-diff[52582]: # 1  Short offline       Completed without error       00%        89         -

 

I guess it's the word "error" that's being caught as an Error, and the word "WHEN_FAILED" that's being caught as a Minor Issue.

 

Link to post

I'm getting a false positive from the mover. It indicates as a Minor Issue and I'm guessing it's triggered by the question mark in the folder name.

 

Jan 20 18:52:36 Lapulapu logger: ./Public/Shared Videos/EyeTV Archive/Manchester's Serial Killer?.eyetv/000000001c4ef6f8.mpg
Jan 20 18:52:36 Lapulapu logger: >f+++++++++ Public/Shared Videos/EyeTV Archive/Manchester's Serial Killer?.eyetv/000000001c4ef6f8.mpg
Jan 20 18:52:36 Lapulapu logger: ./Public/Shared Videos/EyeTV Archive/Manchester's Serial Killer?.eyetv

Link to post
  • 4 months later...

As i'm relatively new to unRaid and I started on 6.2.0, is there any benefits to using this over the stock log which already has color coding? I'm not sure if this meant to cover a gap in previous versions.

Link to post
  • 8 months later...

I use it in preference to the stock syslog viewer because it's more customisable (I find the red (error) and the orange (login) highlights too similar in the built-in viewer) and because it has better filtering and therefore fewer false indications.

Link to post

Glad to hear you are using it.  Someone mentioned that there wasn't a posting for quite a while and they thought the plugin might have been abandoned or dead.  Not so.

 

I too like making my own choices for the colors.  I have a color deficiency and some of the colors I have trouble discerning.

Link to post
  • 4 months later...

I have had this running for a while, i *think* it worked when i first started setting up unraid, but this has no logs at all. So obviously, I have broken something, or something else is borked.

 

So log screen has no logs, I have also downloaded the logs, and i have an empty file.

 

Had a skim through this thread and not sure i have seen anything relevant to my issue. Shall I reinstall or is there something else i can do to troubleshoot?

 

Cheers!

 

 

Link to post
18 minutes ago, Oxxy said:

I have had this running for a while, i *think* it worked when i first started setting up unraid, but this has no logs at all. So obviously, I have broken something, or something else is borked.

 

So log screen has no logs, I have also downloaded the logs, and i have an empty file.

 

Had a skim through this thread and not sure i have seen anything relevant to my issue. Shall I reinstall or is there something else i can do to troubleshoot?

 

Cheers!

 

 

Remove the plugin and see if you can view the log with the built in log viewer.  If not, then there is an unRAID issue.

Link to post

Thanks for the reply.

 

The remove plugin seems a bit greyed out, certainly when i click on it nothing happens.

 

I stopped the array to see if that needed to be done prior to removal, then the GUI hung.

 

So I used command line to restart it as cleanly as i could. Upon restart, the logs seem to be working.

 

Now the logs are working, seems i have more issues to address!

 

Thanks for the assistance dlandon (and the hard work you do around here).

 

If this happens again, shall i report back?

Link to post
18 minutes ago, Oxxy said:

Thanks for the reply.

 

The remove plugin seems a bit greyed out, certainly when i click on it nothing happens.

 

I stopped the array to see if that needed to be done prior to removal, then the GUI hung.

 

So I used command line to restart it as cleanly as i could. Upon restart, the logs seem to be working.

 

Now the logs are working, seems i have more issues to address!

 

Thanks for the assistance dlandon (and the hard work you do around here).

 

If this happens again, shall i report back?

Keep an eye on the log space.  You may have filled it.

Link to post

Does it log to the cache drive?

 

If so, that was choc full. Mover wasn't moving anything out of it. I moved everything off manually just ealier today.

 

For some silly reason i didnt think to mention it :/ (sorry, juggling a lot)

 

Would that explain it?

Link to post
8 hours ago, Oxxy said:

Does it log to the cache drive?

 

If so, that was choc full. Mover wasn't moving anything out of it. I moved everything off manually just ealier today.

 

For some silly reason i didnt think to mention it :/ (sorry, juggling a lot)

 

Would that explain it?

It logs to a limited space reserved in RAM. On the Dashboard near lower left you can check on the space used on flash : log : docker.

Link to post
  • 2 months later...
On 27/09/2017 at 10:02 PM, dlandon said:

Ctrl-End takes you to the bottom of the log.

 

Or you can click the Log button at the top right of any page of the GUI to pop-up a window showing the last few lines of the log. It's a core unRIAD feature that works independently of this plugin and I find it very useful.

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.