[SUPPORT] pihole for unRaid - Spants repo


890 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

On 5/10/2020 at 2:32 PM, Armed Ferret said:

I ended up fixing it.  I had to do the following:

Bridge mode was enabled but in Settings > Docker "Host Access to custom networks" was disabled.  

So I needed to stop the docker service and enable that.  

.....

After that I was able to see the br0 interface. 

This was the key for me.  THANK YOU!  Docker is up and running successfully now.

Link to post
  • Replies 889
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

See Spaceinvader One's setup video here:        I wrote the template that pulls in the Official Docker Container from PiHole. I swapped over from my unofficial one a long

Hi, I wanted to use this pihole docker as my second dns server, i already have a hardware raspberry pi as my main pihole dns, but having a backup is always good. I was wondering how i could

I just wanted to share a trick I used to have hostnames show up in the Pihole Dashboard for my local devices instead of IP addresses. Like this:     First make a copy of the /etc/

Posted Images

5 hours ago, tucansam said:

How do I configure pi-hole on docker to accept incoming ssh connections?

Why do you need that? It is not really the docker-way to access your container (except perhaps for debugging). There should really be no need for it.

 

But from your Unraid CLI you can do something like `docker exec -it pihole bash`, then you have a shell inside container and you can install sshd and whatnot

Link to post

In order to install unbound and run 127.0.0.1#5335 as an upstream DNS server.  I am trying not to use external DNS unless they are the root-level servers.

 

I scrapped the docker and went back to running pi-hole on an actual pi.

Link to post

By default docker uses the DNS from the host, so if you want you could change the DNS settings in Unraid.

 

And also: why dont you change from it within the pihole settings? Just get another container with Unbound and point your pihole to that?

Link to post

Dockers can't point to pi-hole, is my understanding, and my docker and plug-in update checks were taking upwards of 6-10 minutes.

 

Also now I can do service on my server without taking down DNS for the whole house.

 

The pi-hole docker is sweet but my needs are much better served with a real device.

 

Link to post
Dockers can't point to pi-hole, is my understanding, and my docker and plug-in update checks were taking upwards of 6-10 minutes.
 
Also now I can do service on my server without taking down DNS for the whole house.
 
The pi-hole docker is sweet but my needs are much better served with a real device.
 
I have two network cards to avoid any problems and my main pihole is the docker. I have a secondary pihole as a physical machine with opnsense providing both DNS ips for DHCP

Sent from my SM-N976B using Tapatalk

Link to post
12 hours ago, tucansam said:

Dockers can't point to pi-hole, is my understanding, and my docker and plug-in update checks were taking upwards of 6-10 minutes.

 

Also now I can do service on my server without taking down DNS for the whole house.

 

The pi-hole docker is sweet but my needs are much better served with a real device.

 

 

You can still add a container with 'bridge' as network, then it will just get it's own internal IP so yes that is still possible.

 

But yeah you will kill your DNS if you take your server offline yes...

 

(or use both your unraid/docker + a pi then you can also take your pi offline without problems!)

Edited by mattie112
Link to post

Hello, I installed this docker but I can't access the WebUI.

 

When checking the logs i found:

 

[s6-init] making user provided files available at /var/run/s6/etc...exited 0.
[s6-init] ensuring user provided files have correct perms...exited 0.
[fix-attrs.d] applying ownership & permissions fixes...
[fix-attrs.d] 01-resolver-resolv: applying...
[fix-attrs.d] 01-resolver-resolv: exited 0.
[fix-attrs.d] done.
[cont-init.d] executing container initialization scripts...
[cont-init.d] 20-start.sh: executing...
[s6-init] making user provided files available at /var/run/s6/etc...exited 0.
[s6-init] ensuring user provided files have correct perms...exited 0.
[fix-attrs.d] applying ownership & permissions fixes...
[fix-attrs.d] 01-resolver-resolv: applying...
[fix-attrs.d] 01-resolver-resolv: exited 0.
[fix-attrs.d] done.
[cont-init.d] executing container initialization scripts...
[cont-init.d] 20-start.sh: executing...
::: Starting docker specific checks & setup for docker pihole/pihole

[i] Installing configs from /etc/.pihole...
[i] Existing dnsmasq.conf found... it is not a Pi-hole file, leaving alone!
chown: cannot access '': No such file or directory
chmod: cannot access '': No such file or directory
chown: cannot access '/etc/pihole/dhcp.leases': No such file or directory
/etc/pihole/setupVars.conf: line 4: 192.168.1.87: command not found
Converting DNS1 to PIHOLE_DNS_
Converting DNS2 to PIHOLE_DNS_
Setting DNS servers based on PIHOLE_DNS_ variable
::: Pre existing WEBPASSWORD found
DNSMasq binding to custom interface: br0
/etc/pihole/setupVars.conf: line 4: 192.168.1.87: command not found
[cont-init.d] 20-start.sh: exited 127.
[cont-finish.d] executing container finish scripts...
[cont-finish.d] done.
[s6-finish] waiting for services.
[s6-finish] sending all processes the TERM signal.
[s6-finish] sending all processes the KILL signal and exiting.


image.thumb.png.51a1807be4197683fdd445a129afe598.png

Any guidance would be appreciated 

Link to post
11 hours ago, spants said:

Your serverIP should be the same as the fixed ip address

Sent from my SM-N976B using Tapatalk
 

I had to remove the installed docker and clean up after it, then reboot the server as a precaution.

After that, I follow your advise and BAM I'm in, thank you.

 

 

image.thumb.png.85c09d9d29c83a5435ce30b09ef223c8.png

Link to post

Can someone tell me why or how the DNS settings keep resetting themselves to google?

I actively avoid Googles DNS and it's frustrating to log on and find that it's been using google again for weeks. 

 

Is there something I can do. Is it a bug that it just resets the DNS provider? 

Link to post

I learned today what a DNS leak test is, and how to do one.

 

From what I understand, if the leak test fails, my ISP can see all of my DNS traffic, or am I completely misunderstanding this?

 

If I am correct, how do I get my current setup to pass the DNS leak test by routing my PiHole traffic through my DelugeVPN container on the same box? Is that even possible?

 

My setup:

  • Router/Default Gateway: 10.100.1.1
  • Desktop PC: 10.100.1.5
  • Unraid Server + DelugeVPN docker as proxy server: 10.100.1.3
  • PiHole docker (DHCP reservations + OpenDNS): 10.100.1.2
  • Public IP of DelugeVPN container using VPN: 96.47.226.170

 

DNS Leak Test from desktop PC using DelugeVPN IP set as proxy server and PiHole IP set as DNS server:

image.png.e5cc60be14a146b478a8e808b44676de.png

Edited by carnivorebrah
Link to post

Anyone else have their PiHole break with the update that came out today? Was humming along great and now it's broken. I even did a complete removal, delete the template, remove all AppData, and restore from Teleporter function backup.

 

Ideas? I'm not sure where logs get stored but along the header of the homepage I see "Lost Connection to API" and all DNS resolution stopped.

Link to post
3 minutes ago, xaositek said:

Anyone else have their PiHole break with the update that came out today? Was humming along great and now it's broken. I even did a complete removal, delete the template, remove all AppData, and restore from Teleporter function backup.

 

Ideas? I'm not sure where logs get stored but along the header of the homepage I see "Lost Connection to API" and all DNS resolution stopped.

Yes mine did too

Screen Shot 2021-02-16 at 4.43.24 PM.png

Link to post
6 minutes ago, xaositek said:

Thank you for confirming it wasn't just my bad luck or a misconfig.

No problem, I looked into it and found others having the same problem with docker installs only

 

Go into your unraid pihole template and where it says Repository enter this "pihole/pihole:v5.6" to rollback for now.

Link to post
4 minutes ago, brent3000 said:

FYI just did a force update and the error to the API is gone now it seems,

Confirmed I swapped from v5.6 to v5.7 and it worked. To get "latest" to work I did have to remove and re-add but all is working now!

Link to post
  • 3 weeks later...

So I was able to get this installed, it's up and running by just following the walkthrough video from SpaceInvader (thanks for this~!).

 

I was wondering if there was a way to make it so instead of the client IP showing, I was able to either get the hostname or rename the device to something more straight forward?  I saw someone mention this back on page 29... but my unraid knowledge is severely lacking so don't understand how he did it.  Thanks for the help in advance!

Link to post
  • 4 weeks later...

not sure if this is the correct place to post possible bugs for unraid-pihole or pi-hole itself as I'm not sure what's the issue

 

 

upon updating to

Pi-hole v5.2.4

Web Interface v5.4

FTL v5.7

 

when pi-hole restarts the dns server automatically resets to google dns. I had set it as cloudflare. Tested a 2nd time and it reverted back to google. Unsure if I'm the only one with the issue as I have not seen it posted with a simple google search. The issue seems to only happen with restart.  Changing DNS and clicking save seems to set the DNS to the one you want.

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.