Jump to content
Im_shing

Recover Data from Unraid Disk in Window

8 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

My unraid sytem worked well in the past 5 years but it became unstable this hald years ago

Two disk suddenly changed to disable, then i replaced with new driver but all data in user share became empty how all data still in disk share actually.

one week ago, three disk changed to disable again.

I plugged the disabled disk to a window PC and it can work well without issues, so i planned to backup all date from my unraid disk saparately and reset my unraid system. May i know what software should i use to read and back up the data from unraid disk in my Window PC?

Share this post


Link to post

Sounds like you have let things deteriorate without asking for help. What version Unraid are you using?

 

You shouldn't put your Unraid disks in any other system, and Windows can't read them natively anyway.

 

Assuming you are at least on V6 (since you didn't post in Legacy Support):

Go to Tools - Diagnostics and attach the complete diagnostics zip to your next post.

Share this post


Link to post
20 hours ago, trurl said:

Sounds like you have let things deteriorate without asking for help. What version Unraid are you using?

 

You shouldn't put your Unraid disks in any other system, and Windows can't read them natively anyway.

 

Assuming you are at least on V6 (since you didn't post in Legacy Support):

Go to Tools - Diagnostics and attach the complete diagnostics zip to your next post.

 

I thought I can overcome the issues with the new driver when the first time happening. I am wrong now.

I didn't put any missing disk into other systems this time. Hope I can recover my data before reset overall system.

I am using version 6.1.9. Diagnostics zip attached for your recommendation

 

tower-diagnostics-20181207-1733.zip

Share this post


Link to post

Looks like disks 6,9 are missing and disk10 is failing. Not sure what you expect us to do from that point. Do you still have the missing disks 6,9? There is no way to rebuild the failing disk10 without them. Probably no way to rebuild even with them since there is no way of knowing what you did with them outside the array. And of course we don't know what their health is anyway since they don't appear in the diagnostics.

 

Please reconnect the missing disks 6,9 and post another diagnostic.

Share this post


Link to post

Actually, all disks are still plugged without any changes, they became missing suddenly yesterday. Is it possible a hardware issues? 

Share this post


Link to post

There is a problem identifying one of your disks, and since the controller is set to IDE it causes problems to the respective master/slave, set controller to AHCI and try again, though likely you'll still be missing a disk.

Share this post


Link to post

I entered BiOS and set to AHCI mode, but three disks are still missing.

i am using LSI-9207-8i IT mode, do you know any special settings are needed?

What should i do in the next step to recover my data and reset whole unraid system?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now