UnRaid VM Win10 SSD passthrough slow issue


1 post in this topic Last Reply

Recommended Posts

Hello, just setup a new build for UnRaid, created VM Windows 10 and SSD (Unassigned Device) is passed through to VM Win 10.

 

I have noticed the read/write performance in VM Win 10 is not great. When comparing Win 10 in VM with directly loaded, I can feel the speed of opening the application is slower, and thus I have done the disk test as below. I have also noticed CPU usage is 100% when I was doing the test in VM. I would like to know is this result is expected or there is anything else that can be improved? Thank you.

 

CPU: Xeon E3-1245v3 (Assigned 3c 3t to this VM)

Motherboard: Gigabyte H97n-wifi

SSD: Crucial MX500

 

## VM Win 10 in UnRaid

727188979_InVM.png.8390a82c395f062dabcf234bd92250db.png

1015666824_Screenshot2019-06-08at8_47_14PM.thumb.png.0be1d44ef76576b9da525c197fde6007.png

 

## Win 10 loaded directly

774173380_Screenshot2019-06-08at8_32_15PM.png.a66e4f25982088adb2071d8e575e74ae.png

369273922_Screenshot2019-06-08at8_46_38PM.thumb.png.888b845556ff8acc91d775c6592c3694.png

 

50060676_Screenshot2019-06-08at8_28_15PM.thumb.png.49356d8612dd37bd72a857d85af952ce.png

 

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm'>
  <name>Windows 10</name>
  <uuid>0a011a70-3b26-6c5b-c1ee-6a0b4f7b3ffd</uuid>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="Windows 10" icon="windows.png" os="windows10"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>8388608</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>8388608</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>6</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='1'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='5'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='2'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='6'/>
    <vcpupin vcpu='4' cpuset='3'/>
    <vcpupin vcpu='5' cpuset='7'/>
  </cputune>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-i440fx-3.1'>hvm</type>
    <loader readonly='yes' type='pflash'>/usr/share/qemu/ovmf-x64/OVMF_CODE-pure-efi.fd</loader>
    <nvram>/etc/libvirt/qemu/nvram/0a011a70-3b26-6c5b-c1ee-6a0b4f7b3ffd_VARS-pure-efi.fd</nvram>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none'>
    <topology sockets='1' cores='3' threads='2'/>
  </cpu>
  <clock offset='localtime'>
    <timer name='rtc' tickpolicy='catchup'/>
    <timer name='pit' tickpolicy='delay'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='block' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source dev='/dev/disk/by-id/ata-CT500MX500SSD1_1807E10EA5F2'/>
      <target dev='hdc' bus='sata'/>
      <boot order='1'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='2'/>
    </disk>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-ehci1'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x7'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci1'>
      <master startport='0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci2'>
      <master startport='2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci3'>
      <master startport='4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='0' model='pci-root'/>
    <controller type='sata' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x04' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x05' function='0x0'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:a9:3a:49'/>
      <source bridge='br0'/>
      <model type='virtio'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x03' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
    </serial>
    <console type='pty'>
      <target type='serial' port='0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <address type='usb' bus='0' port='3'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'/>
    <input type='keyboard' bus='ps2'/>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <rom file='/mnt/user/isos/gtx1060.dump'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x06' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x03' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x08' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x1b' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x09' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x1'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x0a' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x046d'/>
        <product id='0x0825'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x046d'/>
        <product id='0xc07e'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='2'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x1532'/>
        <product id='0x010d'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='4'/>
    </hostdev>
    <memballoon model='none'/>
  </devices>
</domain>

 

 

 

Edited by Coffee
Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.