Jump to content
newmember

keyboard mouse fail after switching to XFX Radeon RX 5700 8GB PCI-E

2 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

Created my Win10  (spaceinvader rocks :)  Thank you)

Used vnc video and something audio.

Setup Win10 through vnc.

Installed NoMachine

Logged in with NoMachine

Shut down VM

Switch to XFX Radeon RX 5700 8GB PCI-E

Which shows up as:

IOMMU group 50:[1002:731f] 45:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Navi 10 (rev c1)

IOMMU group 51:[1002:ab38] 45:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Navi 10 HDMI Audio

 

Restart the VM

I log into NoMachine

I see the desktop

Cant type or move the mouse.

 

MB is:

IOMMU group 14:[1022:43ba] 01:00.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] X399 Series Chipset USB 3.1 xHCI Controller (rev 02)

IOMMU group 15:[1022:43b6] 01:00.1 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] X399 Series Chipset SATA Controller (rev 02)

 

Thoughts on how to get the Keyboard and Mouse working?

 

Thanks 

 

 

 

 

VM XML:

 

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm'>
  <name>Windows 10 - test1</name>
  <uuid>8c10951e-c837-ef8b-c01e-f12bc86f5c93</uuid>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="Windows 10" icon="windows.png" os="windows10"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>8388608</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>8388608</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>4</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='10'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='22'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='11'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='23'/>
  </cputune>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-i440fx-3.1'>hvm</type>
    <loader readonly='yes' type='pflash'>/usr/share/qemu/ovmf-x64/OVMF_CODE-pure-efi.fd</loader>
    <nvram>/etc/libvirt/qemu/nvram/8c10951e-c837-ef8b-c01e-f12bc86f5c93_VARS-pure-efi.fd</nvram>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
    <hyperv>
      <relaxed state='on'/>
      <vapic state='on'/>
      <spinlocks state='on' retries='8191'/>
      <vendor_id state='on' value='none'/>
    </hyperv>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none'>
    <topology sockets='1' cores='4' threads='1'/>
  </cpu>
  <clock offset='localtime'>
    <timer name='hypervclock' present='yes'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/domains/Windows 10 - test1/vdisk1.img'/>
      <target dev='hdc' bus='virtio'/>
      <boot order='1'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x03' function='0x0'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='cdrom'>
      <driver name='qemu' type='raw'/>
      <source file='/mnt/user/isos/Windows.iso'/>
      <target dev='hda' bus='ide'/>
      <readonly/>
      <boot order='2'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='0'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='cdrom'>
      <driver name='qemu' type='raw'/>
      <source file='/mnt/user/isos/virtio-win-0.1.160-1.iso'/>
      <target dev='hdb' bus='ide'/>
      <readonly/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='1'/>
    </disk>
    <controller type='pci' index='0' model='pci-root'/>
    <controller type='ide' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x04' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-ehci1'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x7'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci1'>
      <master startport='0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci2'>
      <master startport='2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci3'>
      <master startport='4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x2'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:ed:76:46'/>
      <source bridge='br0'/>
      <model type='virtio'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
    </serial>
    <console type='pty'>
      <target type='serial' port='0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <address type='usb' bus='0' port='3'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'/>
    <input type='keyboard' bus='ps2'/>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x45' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x05' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x45' slot='0x00' function='0x1'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x06' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x1b1c'/>
        <product id='0x1c08'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x1e71'/>
        <product id='0x170e'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='2'/>
    </hostdev>
    <memballoon model='none'/>
  </devices>
</domain>
 

Share this post


Link to post

If I understand it correctly, you are asking about why you can't control the VM through NoMachine after changing the GPU. That's a NoMachine issue (likely with the NoMachine keyboard / mouse driver).

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.