Jump to content
Zombie Techie

ACHI controller unavailable! Z87 msi gd65-gaming

10 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

I have an error of ACHI controller unavailable when trying to boot unraid.  Im new to this.  I replaced my old sata to pcie card from a marvel based one to the LSI 92118i after a bit of googling and took me all day to figure out how to flash it to IT mode. I'm still getting the same error,  i disabled both onboard sata controllers as well as intel VTS-d.  Ive never used unraid before but i run plex and have like 57 TB of storage.  As much as i want to try unraid, this is not helping.  I do have an old i7 920 and am x58 board if i have to use it.  Think i might be able to install a 6 core xeon into it too. Running msi gd65 gaming mobo with a stock 4770k and 16gb of ram. 

Share this post


Link to post
Posted (edited)

I cant actually even get into unraid to do that.  I just get the blue screen where i choose without or with a gui and the option for safe mode.   Then i get this screen.... See attachment. Im a complete noob to this, first time trying to set it up after loading off of flash drive. 

20190831_145158.jpg

Edited by Zombie Techie

Share this post


Link to post

If it doesn't even boot there's likely some hardware problem/compatibility issue with Unraid, difficult to help, if you can try booting on a different to at least confirm that the flash drive is booting correctly.

Share this post


Link to post

Okay.  Ive gotten a lot furthur. .... 

 

At first ive tried disabling everything in bios.... No go

 

Been playing with it and messed with the igpu settings in bios, then booted to safe mode no gui and i still got the same error of "achi controller unavailable" but this time it had more errors than just one. 

20190906_170819.jpg

Share this post


Link to post

Continuing with my post to keep photos seperate...... I googled the failed command fpdma queued error and after deep reading some forums i barely could understand about linux and Ubuntu, some guy had a long help thread which resulted in him replacing his power supply.  I am currently using an enermax power supply i bought, then rma'ed that is as old as my i7 920 computer, my first build.

 

I pulled out my power supply from my 6700k build, which was easy to leave hanging cause i have 2 sets of wires for this power supply since i have cablemod wires. I didn't plug in anything like drives, just the usb stick with my the wires to power the motherboard from my seasonic 760w psu. I got this far as in the photo and ordered another seasonic power supply immediately. 

 

Yeah its glitchy, but I'm in and it might be because of my ultrawide on the igp which is in turn supposed to be headless on unraid   Hope this helps someone.  20190907_150422.thumb.jpg.66555165a274a75ae6d8014826f038fd.jpg

Share this post


Link to post

Okay, i thought it was over, but no.  I installed the new psu today.  I got the error again now that i had everything installed.  It ended up being a bad data sata cable running to one of my optical drives.  I swear it worked fine in windows. 

20190909_181648.jpg

Share this post


Link to post
11 hours ago, Zombie Techie said:

It ended up being a bad data sata cable running to one of my optical drives.  I swear it worked fine in windows. 

Windows hides a bunch of errors behind poor performance. Just because you didn't get an in your face error from windows doesn't mean it was working properly.

Share this post


Link to post

I'm probably keeping the power supply anyway as it's a seasonic 650w 80+ platinum.  High efficiency should help with a server.  My old Enermax was an 80+ silver and the cables were a bitch to work with cause they were so thick and only semi modular. 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.