Jump to content
ms4sman

Renesas uPD720201 USB 3.0 PCI card passthrough

5 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

Hi all,

 

A while back I bought a Renesas uPD720201 USB 3.0 PCI card for my Windows 10 VM so I could pass it through for some hotpluggable USB ports. It worked great, but more recently I'm starting to try to switch entirely over to Manjaro for everything but gaming, and I'd like to give those hotpluggable ports to the Manjaro VM instead. I added the card to the XML according to this post, just like I did to add it to Windows, and it seems to attach to the machine on startup, because all devices plugged into it become unavailable for use elsewhere, but Manjaro doesn't seem to know what to do with it. It doesn't show up in lspci and devices plugged into it don't show up in lsusb either. It is in it's own IOMMU group. I think I'm probably missing something obvious but I can't think what. I'd appreciate any help!

 

Full server specs here

Quote

IOMMU group 28:[1912:0014] 07:00.0 USB controller: Renesas Technology Corp. uPD720201 USB 3.0 Host Controller (rev 03)

 

Manjaro XML

 

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm' id='27'>
  <name>Manjaro</name>
  <uuid>f26c0162-e80e-e8e0-ae18-7fe845110950</uuid>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="Arch" icon="manjaro.png" os="arch"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>16777216</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>16777216</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>4</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='4'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='5'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='6'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='7'/>
  </cputune>
  <resource>
    <partition>/machine</partition>
  </resource>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-q35-3.1'>hvm</type>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none'>
    <topology sockets='1' cores='4' threads='1'/>
  </cpu>
  <clock offset='utc'>
    <timer name='rtc' tickpolicy='catchup'/>
    <timer name='pit' tickpolicy='delay'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/domains/Manjaro/vdisk1.img'/>
      <backingStore/>
      <target dev='hdc' bus='sata'/>
      <boot order='1'/>
      <alias name='sata0-0-2'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='2'/>
    </disk>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-ehci1'>
      <alias name='usb'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x7'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci1'>
      <alias name='usb'/>
      <master startport='0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci2'>
      <alias name='usb'/>
      <master startport='2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x1' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci3'>
      <alias name='usb'/>
      <master startport='4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='3' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='3' port='0xa'/>
      <alias name='pci.3'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='4' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='4' port='0x13'/>
      <alias name='pci.4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x3'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='5' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='5' port='0x14'/>
      <alias name='pci.5'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x4'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <alias name='virtio-serial0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x02' slot='0x00' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='sata' index='0'>
      <alias name='ide'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x1f' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='0' model='pcie-root'>
      <alias name='pcie.0'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='1' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='1' port='0x8'/>
      <alias name='pci.1'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='2' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='2' port='0x9'/>
      <alias name='pci.2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x1'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:8b:74:7d'/>
      <source bridge='br0'/>
      <target dev='vnet1'/>
      <model type='virtio'/>
      <alias name='net0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <source path='/dev/pts/2'/>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
      <alias name='serial0'/>
    </serial>
    <console type='pty' tty='/dev/pts/2'>
      <source path='/dev/pts/2'/>
      <target type='serial' port='0'/>
      <alias name='serial0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <source mode='bind' path='/var/lib/libvirt/qemu/channel/target/domain-27-Manjaro/org.qemu.guest_agent.0'/>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0' state='disconnected'/>
      <alias name='channel0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <alias name='input0'/>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'>
      <alias name='input1'/>
    </input>
    <input type='keyboard' bus='ps2'>
      <alias name='input2'/>
    </input>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes' xvga='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x0e' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <alias name='hostdev0'/>
      <rom file='/mnt/user/isos/BIOS Dumps/650TI.rom'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x03' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x0e' slot='0x00' function='0x1'/>
      </source>
      <alias name='hostdev1'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x04' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x07' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <alias name='hostdev2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x05' slot='0x00' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x046d'/>
        <product id='0xc531'/>
        <address bus='7' device='7'/>
      </source>
      <alias name='hostdev3'/>
      <address type='usb' bus='0' port='2'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x08ff'/>
        <product id='0x0009'/>
        <address bus='7' device='6'/>
      </source>
      <alias name='hostdev4'/>
      <address type='usb' bus='0' port='3'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x0c45'/>
        <product id='0x7605'/>
        <address bus='7' device='4'/>
      </source>
      <alias name='hostdev5'/>
      <address type='usb' bus='0' port='4'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x0c76'/>
        <product id='0x161f'/>
        <address bus='3' device='4'/>
      </source>
      <alias name='hostdev6'/>
      <address type='usb' bus='0' port='5'/>
    </hostdev>
    <memballoon model='none'/>
  </devices>
  <seclabel type='dynamic' model='dac' relabel='yes'>
    <label>+0:+100</label>
    <imagelabel>+0:+100</imagelabel>
  </seclabel>
</domain>

Let me know if any more information is needed, I am happy to provide it!
 

Share this post


Link to post

Very strange. Have you tried passing it through to a different linux VM? I have cards with this chipset working in linux mint 18.3.

Share this post


Link to post

Sorry for the late reply, I haven't had a chance to try another VM, I will do that now and get back to you.

 

Thanks!

Share this post


Link to post
On 9/11/2019 at 7:22 AM, scorcho99 said:

Very strange. Have you tried passing it through to a different linux VM? I have cards with this chipset working in linux mint 18.3.

I have just tried it out in a Fedora VM I had set up, and it works fine there. So it seems to just be Manjaro. I'm going to try it again in another Manjaro VM without any other PCI devices passed through and a few other combos just to see if it makes any difference.

 

EDIT: Could it be to do with SeaBIOS or anything? I ended up having to use SeaBIOS for Manjaro, it didn't want to work with me on OVMF.

Edited by ms4sman

Share this post


Link to post
On 9/14/2019 at 12:27 PM, ms4sman said:

I have just tried it out in a Fedora VM I had set up, and it works fine there. So it seems to just be Manjaro. I'm going to try it again in another Manjaro VM without any other PCI devices passed through and a few other combos just to see if it makes any difference.

 

EDIT: Could it be to do with SeaBIOS or anything? I ended up having to use SeaBIOS for Manjaro, it didn't want to work with me on OVMF.

I suppose its possible. I've had GPU passthrough problems solved by using SeaBios but I thought that was from vbios being tainted during host boot and would not think it would make any difference with usb cards. I'd honestly suspect something else was changed perhaps indirectly by the seabios change.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.