Jump to content
Jaster

[solved] Directory Breed Error? BTRFS Dead again?

7 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

I was using some VMs, suddnely all went to pause.

I realized a log full of btrfs errros, but could not download any diagnostics, I had to hard reset the server. Attached you can find the recent diagnostics and it telling about some Breed Errors, which seem to be related to the Flash?...

Nor Docker Service neither the libvirt service do start up.

 

BTRFS Check does not return any errors:

 

[/dev/sdm1].write_io_errs 0
[/dev/sdm1].read_io_errs 0
[/dev/sdm1].flush_io_errs 0
[/dev/sdm1].corruption_errs 0
[/dev/sdm1].generation_errs 0
[/dev/sdh1].write_io_errs 0
[/dev/sdh1].read_io_errs 0
[/dev/sdh1].flush_io_errs 0
[/dev/sdh1].corruption_errs 0
[/dev/sdh1].generation_errs 0
[/dev/sdk1].write_io_errs 0
[/dev/sdk1].read_io_errs 0
[/dev/sdk1].flush_io_errs 0
[/dev/sdk1].corruption_errs 0
[/dev/sdk1].generation_errs 0
[/dev/sdj1].write_io_errs 0
[/dev/sdj1].read_io_errs 0
[/dev/sdj1].flush_io_errs 0
[/dev/sdj1].corruption_errs 0
[/dev/sdj1].generation_errs 0

But I get this:

 

Unable to write to cache	Drive mounted read-only or completely full. Begin Investigation Here

 

What can/shall I do?

knowlage-diagnostics-20190910-1355.zip

Edited by Jaster

Share this post


Link to post

All of the bread errors are related to the flash drive.  It appears that it has some bad sectors in it, and probably should get replaced.

Share this post


Link to post

ok, I'll do that once I get my cache back...

Is there anything visable in the diags?

Share this post


Link to post

btrfs errors are from the docker and libvirt images, because your cache is completely full, you might also consider going with raid5, raid6 with 4 SSDs is IMHO overkill.

Share this post


Link to post

Shall I go down to Raid10?

Can I do something to get it back up running and convert?

 

I have a set of SSDs which I can/would like to use. 2x500, 2x250, 1x1TB. I'd like to have some kind of protection -> how would/should I set this up?

 

space usage says 500gb of 1.5tb used...?

Edited by Jaster

Share this post


Link to post

Different capacity devices not very good for raid configs, you won't be able to use full capacity unless you choose raid1, you can check here in more detail:

 

http://carfax.org.uk/btrfs-usage/

 

48 minutes ago, Jaster said:

space usage says 500gb of 1.5tb used...?

Another consequence of using different size devices.

 

You need to free up some space on cache and then convert.

Edited by johnnie.black

Share this post


Link to post

I see, I removed a VM disk which is backed up and rebooted, but now a dive dropped out of the cache:

 

New Issue :(

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.