Jump to content
rgio

Complex USB Passthrough Bug

1 post in this topic Last Reply

Recommended Posts

I have a very odd bug I can't make sense of here.

 

I'm running a Windows 10 VM with an Nvidia GTX 1070 passed through.  I'm trying to pass through a USB Logitech Unifying Receiver.  Everything was working fine until I made a couple of changes: I unplugged one of the network interfaces on my server and I updated the Nvidia drivers on the VM.

 

The error emerges consistently.  I reboot the server, and start the VM with the USB device selected.  The VM and the USB passthrough works just fine for ~10 minutes.  The USB device then stops responding, including after restarting the VM.  I can stop the VM normally, but if I try to start it again, I get the following error: 

internal error: qemu unexpectedly closed the monitor: libusb: error [_get_usbfs_fd] libusb couldn't open USB device /dev/bus/usb/007/003: No such device 2019-11-09T19:10:38.877585Z qemu-system-x86_64: -device usb-host,hostbus=7,hostaddr=3,id=hostdev3,bus=usb.0,port=1: failed to open host usb device 7:3

If I deselect the USB device from the VM template manager, the VM starts fine.  I have tried the Hotplug USB plugin with no success.  Other USB devices pass through with no issues--it's just the logitech unifying receiver (for the $$$ of peripherals I'd rather like to continue using).  

 

XML:

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm'>
  <name>WindowsWorkstation</name>
  <uuid>5a1099fe-0760-f6d2-f7f7-4650ad3cca74</uuid>
  <description>Windows Workstation</description>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="Windows 10" icon="windows_teamgreen.png" os="windows10"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>16777216</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>16777216</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>8</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='2'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='8'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='3'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='9'/>
    <vcpupin vcpu='4' cpuset='4'/>
    <vcpupin vcpu='5' cpuset='10'/>
    <vcpupin vcpu='6' cpuset='5'/>
    <vcpupin vcpu='7' cpuset='11'/>
  </cputune>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-i440fx-3.1'>hvm</type>
    <loader readonly='yes' type='pflash'>/usr/share/qemu/ovmf-x64/OVMF_CODE-pure-efi.fd</loader>
    <nvram>/etc/libvirt/qemu/nvram/5a1099fe-0760-f6d2-f7f7-4650ad3cca74_VARS-pure-efi.fd</nvram>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
    <hyperv>
      <relaxed state='on'/>
      <vapic state='on'/>
      <spinlocks state='on' retries='8191'/>
      <vendor_id state='on' value='none'/>
    </hyperv>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none'>
    <topology sockets='1' cores='4' threads='2'/>
  </cpu>
  <clock offset='localtime'>
    <timer name='hypervclock' present='yes'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/domains/WindowsWorkstation/vdisk1.img'/>
      <target dev='hdc' bus='virtio'/>
      <boot order='1'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x04' function='0x0'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='cdrom'>
      <driver name='qemu' type='raw'/>
      <source file='/mnt/user/isos/windows/Win10_1511_English_x64.iso'/>
      <target dev='hda' bus='ide'/>
      <readonly/>
      <boot order='2'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='0'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='cdrom'>
      <driver name='qemu' type='raw'/>
      <source file='/mnt/user/isos/virtio-win-0.1.141-1.iso'/>
      <target dev='hdb' bus='ide'/>
      <readonly/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='1'/>
    </disk>
    <controller type='ide' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x03' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='0' model='pci-root'/>
    <controller type='usb' index='0' model='qemu-xhci' ports='15'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:2a:d6:f2'/>
      <source bridge='br0'/>
      <model type='virtio'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
    </serial>
    <console type='pty'>
      <target type='serial' port='0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='mouse' bus='ps2'/>
    <input type='keyboard' bus='ps2'/>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x04' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x05' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x04' slot='0x00' function='0x1'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x06' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x1b' function='0x0'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x08' function='0x0'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x046d'/>
        <product id='0xc52b'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </hostdev>
    <memballoon model='none'/>
  </devices>
</domain>

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.