Jump to content
Hunter47

Freenas as a VM

13 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

I'm trying to install freenas as a VM in Unraid. But whatever I do, I'm stuck at boot screen.

untitled300.png

 

Has anyone had a successful install in unraid?

Untitled.png

Share this post


Link to post

As posted in the other thread, this worked for me... start with BSD template and then follow the thread linked.

On 5/26/2020 at 6:25 PM, tjb_altf4 said:

Same issue here on another BSD distro, solution posted in there 

 

 

Share this post


Link to post

I also have it running.

Post your xml file.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm' id='6'>
  <name>FreeBSD</name>
  <uuid>a97d944b-91ce-918f-6368-f62dce3bec09</uuid>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="FreeBSD" icon="freebsd.png" os="freebsd"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>8388608</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>8388608</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>4</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='0'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='1'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='2'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='3'/>
  </cputune>
  <resource>
    <partition>/machine</partition>
  </resource>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-q35-2.6'>hvm</type>
    <loader readonly='yes' type='pflash'>/usr/share/qemu/ovmf-x64/OVMF_CODE-pure-efi.fd</loader>
    <nvram>/etc/libvirt/qemu/nvram/a97d944b-91ce-918f-6368-f62dce3bec09_VARS-pure-efi.fd</nvram>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none'>
    <topology sockets='1' cores='4' threads='1'/>
    <cache mode='passthrough'/>
  </cpu>
  <clock offset='utc'>
    <timer name='rtc' tickpolicy='catchup'/>
    <timer name='pit' tickpolicy='delay'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/Vdisks/FreeNas/vdisk1.img' index='2'/>
      <backingStore/>
      <target dev='hdc' bus='virtio'/>
      <boot order='1'/>
      <alias name='virtio-disk2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x03' slot='0x00' function='0x0'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='cdrom'>
      <driver name='qemu' type='raw'/>
      <source file='/mnt/user/Iso/FreeNAS-11.3-U3.2.iso' index='1'/>
      <backingStore/>
      <target dev='hda' bus='sata'/>
      <readonly/>
      <boot order='2'/>
      <alias name='sata0-0-0'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='0'/>
    </disk>
    <controller type='sata' index='0'>
      <alias name='ide'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x1f' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='0' model='pcie-root'>
      <alias name='pcie.0'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='1' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='1' port='0x10'/>
      <alias name='pci.1'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='2' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='2' port='0x11'/>
      <alias name='pci.2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='3' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='3' port='0x12'/>
      <alias name='pci.3'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='4' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='4' port='0x13'/>
      <alias name='pci.4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x3'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='5' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='5' port='0x14'/>
      <alias name='pci.5'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x4'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <alias name='virtio-serial0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x02' slot='0x00' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-ehci1'>
      <alias name='usb'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x7'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci1'>
      <alias name='usb'/>
      <master startport='0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci2'>
      <alias name='usb'/>
      <master startport='2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci3'>
      <alias name='usb'/>
      <master startport='4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x2'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:59:e9:58'/>
      <source bridge='br0'/>
      <target dev='vnet0'/>
      <model type='virtio'/>
      <alias name='net0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <source path='/dev/pts/0'/>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
      <alias name='serial0'/>
    </serial>
    <console type='pty' tty='/dev/pts/0'>
      <source path='/dev/pts/0'/>
      <target type='serial' port='0'/>
      <alias name='serial0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <source mode='bind' path='/var/lib/libvirt/qemu/channel/target/domain-6-FreeBSD/org.qemu.guest_agent.0'/>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0' state='disconnected'/>
      <alias name='channel0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <alias name='input0'/>
      <address type='usb' bus='0' port='2'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'>
      <alias name='input1'/>
    </input>
    <input type='keyboard' bus='ps2'>
      <alias name='input2'/>
    </input>
    <graphics type='vnc' port='5900' autoport='yes' websocket='5700' listen='0.0.0.0' keymap='tr'>
      <listen type='address' address='0.0.0.0'/>
    </graphics>
    <video>
      <model type='qxl' ram='65536' vram='65536' vgamem='16384' heads='1' primary='yes'/>
      <alias name='video0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x0'/>
    </video>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x1a2c'/>
        <product id='0x4c5e'/>
        <address bus='1' device='2'/>
      </source>
      <alias name='hostdev0'/>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </hostdev>
    <memballoon model='virtio'>
      <alias name='balloon0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x04' slot='0x00' function='0x0'/>
    </memballoon>
  </devices>
  <seclabel type='dynamic' model='dac' relabel='yes'>
    <label>+0:+100</label>
    <imagelabel>+0:+100</imagelabel>
  </seclabel>
</domain>

 

here it is the xml.

I also tried seabios which is also stuck at booting...

I have tried pc-q35-2.6 as can be seen in the xml, nothing changed :(

9 hours ago, perhansen said:

I also have it running.

Post your xml file.


Sent from my iPhone using Tapatalk

can you send me your xml? what is different?

Share this post


Link to post
5 minutes ago, Hunter47 said:

 

here it is the xml.

I also tried seabios which is also stuck at booting...

I have tried pc-q35-2.6 as can be seen in the xml, nothing changed :(

can you send me your xml? what is different?

What version of unraid are you using?

Consider filling out your signature and it will be easier to help.

 

My xml:

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm'>
  <name>FreeNAS</name>
  <uuid>9b5aebda-154f-4bc7-5230-6c6e31d8ded8</uuid>
  <description>NAS</description>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="FreeBSD" icon="/mnt/cache/VM/icons/freenas.png" os="freebsd"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>6291456</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>6291456</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>4</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='3'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='13'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='4'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='14'/>
  </cputune>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-q35-3.1'>hvm</type>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none'>
    <topology sockets='1' cores='2' threads='2'/>
  </cpu>
  <clock offset='utc'>
    <timer name='rtc' tickpolicy='catchup'/>
    <timer name='pit' tickpolicy='delay'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/VM/FreeNAS/vdisk1.img'/>
      <target dev='hdc' bus='sata'/>
      <boot order='1'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='2'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/VM/FreeNAS/vdisk2.img'/>
      <target dev='hdd' bus='sata'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='3'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/VM/FreeNAS/vdisk3.img'/>
      <target dev='hde' bus='sata'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='4'/>
    </disk>
    <controller type='pci' index='0' model='pcie-root'/>
    <controller type='pci' index='1' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='1' port='0x10'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='2' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='2' port='0x11'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='3' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='3' port='0x12'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='4' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='4' port='0x13'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x3'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x02' slot='0x00' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='sata' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x1f' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-ehci1'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x7'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci1'>
      <master startport='0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci2'>
      <master startport='2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci3'>
      <master startport='4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x2'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:5f:6b:d3'/>
      <source bridge='br0'/>
      <model type='e1000-82545em'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
    </serial>
    <console type='pty'>
      <target type='serial' port='0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'/>
    <input type='keyboard' bus='ps2'/>
    <graphics type='vnc' port='-1' autoport='yes' websocket='-1' listen='0.0.0.0' keymap='da'>
      <listen type='address' address='0.0.0.0'/>
    </graphics>
    <video>
      <model type='qxl' ram='65536' vram='65536' vgamem='16384' heads='1' primary='yes'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x0'/>
    </video>
    <memballoon model='virtio'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x03' slot='0x00' function='0x0'/>
    </memballoon>
  </devices>
</domain>

 

Share this post


Link to post
7 minutes ago, perhansen said:

What version of unraid are you using?

Consider filling out your signature and it will be easier to help.

 

My xml:


<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm'>
  <name>FreeNAS</name>
  <uuid>9b5aebda-154f-4bc7-5230-6c6e31d8ded8</uuid>
  <description>NAS</description>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="FreeBSD" icon="/mnt/cache/VM/icons/freenas.png" os="freebsd"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>6291456</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>6291456</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>4</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='3'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='13'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='4'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='14'/>
  </cputune>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-q35-3.1'>hvm</type>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none'>
    <topology sockets='1' cores='2' threads='2'/>
  </cpu>
  <clock offset='utc'>
    <timer name='rtc' tickpolicy='catchup'/>
    <timer name='pit' tickpolicy='delay'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/VM/FreeNAS/vdisk1.img'/>
      <target dev='hdc' bus='sata'/>
      <boot order='1'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='2'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/VM/FreeNAS/vdisk2.img'/>
      <target dev='hdd' bus='sata'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='3'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='writeback'/>
      <source file='/mnt/user/VM/FreeNAS/vdisk3.img'/>
      <target dev='hde' bus='sata'/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='4'/>
    </disk>
    <controller type='pci' index='0' model='pcie-root'/>
    <controller type='pci' index='1' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='1' port='0x10'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='2' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='2' port='0x11'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='3' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='3' port='0x12'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='4' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='4' port='0x13'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x3'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x02' slot='0x00' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='sata' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x1f' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-ehci1'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x7'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci1'>
      <master startport='0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci2'>
      <master startport='2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci3'>
      <master startport='4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x2'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:5f:6b:d3'/>
      <source bridge='br0'/>
      <model type='e1000-82545em'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
    </serial>
    <console type='pty'>
      <target type='serial' port='0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'/>
    <input type='keyboard' bus='ps2'/>
    <graphics type='vnc' port='-1' autoport='yes' websocket='-1' listen='0.0.0.0' keymap='da'>
      <listen type='address' address='0.0.0.0'/>
    </graphics>
    <video>
      <model type='qxl' ram='65536' vram='65536' vgamem='16384' heads='1' primary='yes'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x0'/>
    </video>
    <memballoon model='virtio'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x03' slot='0x00' function='0x0'/>
    </memballoon>
  </devices>
</domain>

 

I use the latest stable 6.8.3

Share this post


Link to post
13 minutes ago, Hunter47 said:

I use the latest stable 6.8.3

My xml is from long time back before 6.8.3, but i just tried a new fresh install, with your xml. Everything booted fine, i came all the way to the GUI installer.

Maybe the different is the CPU.

Try with Q35-4.2 or better, make a new vm with different name and just copy my xml, but leave out the part with my disk setup. You also might need to change some part with the USB, depending of your system, unraid will notify you about that before booting the vm.

Share this post


Link to post
2 minutes ago, perhansen said:

My xml is from long time back before 6.8.3, but i just tried a new fresh install, with your xml. Everything booted fine, i came all the way to the GUI installer.

Maybe the different is the CPU.

Try with Q35-4.2 or better, make a new vm with different name and just copy my xml, but leave out the part with my disk setup. You also might need to change some part with the USB, depending of your system, unraid will notify you about that before booting the vm.

This is what I get with your xml :( unfortunately no luck... It seems the only difference is CPU.

Before switching to unraid I used to have proxmox with the same hardware. I was successful with freenas as a VM inside Proxmox and worked without any issue. I wished that I had the same luck with Unraid

Capture.PNG

Share this post


Link to post
2 minutes ago, Hunter47 said:

This is what I get with your xml :( unfortunately no luck... It seems the only difference is CPU.

Before switching to unraid I used to have proxmox with the same hardware. I was successful with freenas as a VM inside Proxmox and worked without any issue. I wished that I had the same luck with Unraid

Capture.PNG

Does the log show anything?

Edited by perhansen

Share this post


Link to post
3 minutes ago, Hunter47 said:

Good news, the problem was the host-cpu passthrough... I created a new vm using emulated qemu64 and it went through.

So the problem was the CPU.

Great you got it working.

Share this post


Link to post
5 minutes ago, Hunter47 said:

That was very interesting... I wonder if it is because of AMD rather than Intel or just because of the 2200G?...

I think its more complicated then just the CPU, because i now for sure it will run on Ryzen 2200G and without ECC memory, so thats not the problem. 

 

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.