Ultimate UNRAID Dashboard (UUD)


Recommended Posts

The latest version of the official telegraf container no longer runs as root, which explains the issue.
Here I used "telegraf:latest" (i.e. 1.20.3 currently), with apt-get update and install commands in the Post Argument, and ofc that can't work without root privileges. Pulling "telegraf:1.20.2" instead (previous version running as root) solved the issue, but it's only a temporary workaround ...

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
53 minutes ago, Gnomuz said:

The latest version of the official telegraf container no longer runs as root, which explains the issue.
Here I used "telegraf:latest" (i.e. 1.20.3 currently), with apt-get update and install commands in the Post Argument, and ofc that can't work without root privileges. Pulling "telegraf:1.20.2" instead (previous version running as root) solved the issue, but it's only a temporary workaround ...

I saw that on the telegraph support page.

I suppose that there can be a workaround that allow the command to run as root ?

I'll delay the telegraph update for now.

Link to comment

I recently update my telegraf container and now it won't start with the following error in the container logs:

 

ERROR: Unable to lock database: Permission denied

ERROR: Failed to open apk database: Permission denied

 

It was working just fine previously to updating.

 

Any ideas on how to fix this?

 

**EDIT**

 

Oh boy I should have read the previous comments. That one is on me. 

Edited by jdiacobbo
  • Like 1
Link to comment
5 minutes ago, jdiacobbo said:

I recently update my telegraf container and now it won't start with the following error in the container logs:

 

ERROR: Unable to lock database: Permission denied

ERROR: Failed to open apk database: Permission denied

 

It was working just fine previously to updating.

 

Any ideas on how to fix this?

Hi,

The temporary solution is actually in the post above you, change the repository in telegraf container to telegraf:1.20.2 or telegraf:1.20.2-alpine (if you are using alpine) and it should work again. They removed root permission in the latest telegraf version.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment

Can't write anything to influxdb - keep getting 204...

 

[httpd] 192.168.1.107, 192.168.1.107,172.17.0.1 - root [31/Oct/2021:15:41:27 +0100] "POST /query?db=varken&epoch=ms HTTP/1.1" 200 57 "-" "Grafana/8.2.2" a0df45ab-3a58-11ec-813c-0242ac110006 369
ts=2021-10-31T14:41:27.218265Z lvl=info msg="Executing query" log_id=0XXhEm6W000 service=query query="SELECT count(distinct(hash)) FROM varken.\"varken 30d-1h\".Tautulli WHERE time >= 1635504903167ms AND time <= 1635677703167ms GROUP BY time(10m)"
[httpd] 192.168.1.107, 192.168.1.107,172.17.0.1 - root [31/Oct/2021:15:41:27 +0100] "POST /query?db=varken&epoch=ms HTTP/1.1" 200 57 "-" "Grafana/8.2.2" a0df8b9f-3a58-11ec-813d-0242ac110006 356
[httpd] 192.168.1.100 - - [31/Oct/2021:15:41:32 +0100] "POST /write?db=telegraf HTTP/1.1" 204 0 "-" "Telegraf/1.20.2 Go/1.17" a3e07f00-3a58-11ec-813e-0242ac110006 31861
[httpd] 172.17.0.1 - root [31/Oct/2021:15:41:37 +0100] "POST /write?db=varken HTTP/1.1" 204 0 "-" "python-requests/2.21.0" a7101c85-3a58-11ec-813f-0242ac110006 25664
[httpd] 192.168.1.100 - - [31/Oct/2021:15:41:42 +0100] "POST /write?db=telegraf HTTP/1.1" 204 0 "-" "Telegraf/1.20.2 Go/1.17" a9d669d8-3a58-11ec-8140-0242ac110006 35903
[httpd] 192.168.1.100 - - [31/Oct/2021:15:41:42 +0100] "POST /write?db=telegraf HTTP/1.1" 204 0 "-" "Telegraf/1.20.2 Go/1.17" a9d669d8-3a58-11ec-8140-0242ac110006 35903

 

Any Ideas?

Link to comment
On 10/30/2021 at 10:12 AM, Gnomuz said:

The latest version of the official telegraf container no longer runs as root, which explains the issue.
Here I used "telegraf:latest" (i.e. 1.20.3 currently), with apt-get update and install commands in the Post Argument, and ofc that can't work without root privileges. Pulling "telegraf:1.20.2" instead (previous version running as root) solved the issue, but it's only a temporary workaround ...

Thank you for posting this .... spent ages trying to resolve the error "dial unix /var/run/docker.sock: connect: permission denied" from transmission accessing my dockers to report and update InfluxDB and Grafana  .. have even updated to RC version of Unriad (which has been a nice bonus) ... any how rolled Transmission back to 1.20.2 and all is running again. Thanks Gnomuz

 

Link to comment
On 10/31/2021 at 3:44 PM, Redspeed93 said:

Can't write anything to influxdb - keep getting 204...

 

[httpd] 192.168.1.107, 192.168.1.107,172.17.0.1 - root [31/Oct/2021:15:41:27 +0100] "POST /query?db=varken&epoch=ms HTTP/1.1" 200 57 "-" "Grafana/8.2.2" a0df45ab-3a58-11ec-813c-0242ac110006 369
ts=2021-10-31T14:41:27.218265Z lvl=info msg="Executing query" log_id=0XXhEm6W000 service=query query="SELECT count(distinct(hash)) FROM varken.\"varken 30d-1h\".Tautulli WHERE time >= 1635504903167ms AND time <= 1635677703167ms GROUP BY time(10m)"
[httpd] 192.168.1.107, 192.168.1.107,172.17.0.1 - root [31/Oct/2021:15:41:27 +0100] "POST /query?db=varken&epoch=ms HTTP/1.1" 200 57 "-" "Grafana/8.2.2" a0df8b9f-3a58-11ec-813d-0242ac110006 356
[httpd] 192.168.1.100 - - [31/Oct/2021:15:41:32 +0100] "POST /write?db=telegraf HTTP/1.1" 204 0 "-" "Telegraf/1.20.2 Go/1.17" a3e07f00-3a58-11ec-813e-0242ac110006 31861
[httpd] 172.17.0.1 - root [31/Oct/2021:15:41:37 +0100] "POST /write?db=varken HTTP/1.1" 204 0 "-" "python-requests/2.21.0" a7101c85-3a58-11ec-813f-0242ac110006 25664
[httpd] 192.168.1.100 - - [31/Oct/2021:15:41:42 +0100] "POST /write?db=telegraf HTTP/1.1" 204 0 "-" "Telegraf/1.20.2 Go/1.17" a9d669d8-3a58-11ec-8140-0242ac110006 35903
[httpd] 192.168.1.100 - - [31/Oct/2021:15:41:42 +0100] "POST /write?db=telegraf HTTP/1.1" 204 0 "-" "Telegraf/1.20.2 Go/1.17" a9d669d8-3a58-11ec-8140-0242ac110006 35903

 

Any Ideas?

 

I am also noticing 204 errors with v1.x but data actually seems to be written to InfluxDB. Currently running v1.x and v2.x simultaneously with telegraf v1.20.2-alpine writing to both versions. But in v2.x no errors appear. I never noticed these errors when I only had one version running.

Link to comment
  • 3 weeks later...
On 9/23/2021 at 9:52 PM, IronBeardKnight said:



I have fixed this issue for anyone wanting to know what the problem is
step 1: Grafana

image.png.e8bc45e22158a968c77d85ad52ed1cec.png

 

Step 2: Grafana

make sure this is your local ip if your not exposing unraid or grafana to the internet and your keeping it local.

image.png.d300ca995f9cd59fda837317a4f29be5.png

 

Step 3: Grafana 

Confirm you have the correct Encryption method selected or if your running non engcryption and apply.

Do this for every graph that uses the Unraid-API

image.png.5dabc316bceae061bc753b6c0bb8a6c6.png

For the record, this does not fix the issue for me.  I used the URL for my Unraid webui or the URL for the Unraid API - the images never load despite the fact that the URL itself works in its own browser.  This seems to be a common issue here.  Possibly related to the plugin?

 

For what it's worth, I'm running Grafana over an SSL reverse proxy.

Link to comment
  • 2 weeks later...

chrome_wnVUm8cMsw.png.c1b37bb9d03e953537da08d7ec8a9574.png

 

telegraf:1.20.2-alpine

influxdb:1.8.4-alpine

 

fetch https://dl-cdn.alpinelinux.org/alpine/v3.14/main/x86_64/APKINDEX.tar.gz
fetch https://dl-cdn.alpinelinux.org/alpine/v3.14/community/x86_64/APKINDEX.tar.gz
v3.14.3-47-g31d7bef259 [https://dl-cdn.alpinelinux.org/alpine/v3.14/main]
v3.14.3-54-gfeaf2e7bb6 [https://dl-cdn.alpinelinux.org/alpine/v3.14/community]
OK: 14946 distinct packages available
OK: 59 MiB in 36 packages
OK: 59 MiB in 36 packages
2021-12-11T21:17:02Z I! Starting Telegraf 1.20.2
2021-12-11T21:17:02Z I! Using config file: /etc/telegraf/telegraf.conf
2021-12-11T21:17:02Z E! [telegraf] Error running agent: Error loading config file /etc/telegraf/telegraf.conf: Error parsing data: line 28: invalid TOML syntax

 

Running these Repositorys atm and getting this error from telegraf right after.


 

 

Edited by Maurice97
Link to comment

Thanks for this great tool! I just spent hours working through setting it up. With fresh eyes on the install process I would like to suggest to @falconexeputting version numbers for each docker on the first post (as of today):

  • docker - influxdb:1.8.4-alpine (I see there's an image of this in the first post, but I didn't realize this was a version restriction)
  • docker telegraf - telegraf:1.19.2-alpine

Also, including a default telegraf.conf that matches `telegraf:1.19.2-alpine` and the panels in UUD 1.6 would be great.

 

I guess now I need a faster motherboard/CPU too because this dashboard uses ~20% of my resources lol.

 

 

Edited by bfeist
Link to comment
6 hours ago, bfeist said:

Thanks for this great tool! I just spend hours working through setting it up. With fresh eyes on the install process I would like to suggest to @falconexeputting version numbers for each docker on the first post (as of today):

  • docker - influxdb:1.8.4-alpine (I see there's an image of this in the first post, but I didn't realize this was a version restriction)
  • docker telegraf - telegraf:1.19.2-alpine

Also, including a default telegraf.conf that matches `telegraf:1.19.2-alpine` and the panels in UUD 1.6 would be great.

 

I guess now I need a faster motherboard/CPU too because this dashboard uses ~20% of my resources lol.

 

 

 

@bfeist Would it be possible that you share your telegraf.conf? Everytime i startup telegraf i get log errors for some params but they should be right as far i know.

Link to comment

I'm brand new to UUD. I'm following the guide and get to the point where Grafana should start (Influxdb and Telegraf are started) but it won't. Seeing the following in the Grafana log:

 

GF_PATHS_DATA='/var/lib/grafana' is not writable.
You may have issues with file permissions, more information here: http://docs.grafana.org/installation/docker/#migrate-to-v51-or-later
mkdir: can't create directory '/var/lib/grafana/plugins': Permission denied
GF_PATHS_DATA='/var/lib/grafana' is not writable.
You may have issues with file permissions, more information here: http://docs.grafana.org/installation/docker/#migrate-to-v51-or-later
mkdir: can't create directory '/var/lib/grafana/plugins': Permission denied

 

I've tried adding :latest to the repository line but it doesn't make a difference. I appreciate any suggestions. Thanks!

Link to comment
1 hour ago, snazz said:

I'm brand new to UUD. I'm following the guide and get to the point where Grafana should start (Influxdb and Telegraf are started) but it won't. Seeing the following in the Grafana log:

 

GF_PATHS_DATA='/var/lib/grafana' is not writable.
You may have issues with file permissions, more information here: http://docs.grafana.org/installation/docker/#migrate-to-v51-or-later
mkdir: can't create directory '/var/lib/grafana/plugins': Permission denied
GF_PATHS_DATA='/var/lib/grafana' is not writable.
You may have issues with file permissions, more information here: http://docs.grafana.org/installation/docker/#migrate-to-v51-or-later
mkdir: can't create directory '/var/lib/grafana/plugins': Permission denied

 

I've tried adding :latest to the repository line but it doesn't make a difference. I appreciate any suggestions. Thanks!

@snazz I  just ran in to this out an hour ago myself, as it's also my first time setting up UUD. The fix for me was to open a terminal session and cd in to /mnt/user/appdata, then to run "chmod a+rwX grafana". That fixed my issue.

  • Thanks 1
Link to comment

Please forgive me for asking stupid questions.

 

I successfully installed Netdata (Docker) and i looks like all values are the same as unraid but i have to look in separate browserwindow. How does this work in this project?

 

I would like all stuff in my unraid, is this possible?


Best regards
/Peter Carlsson

Edited by Peterca
Link to comment
  • 2 weeks later...
On 12/27/2021 at 7:20 PM, [RIVINS] said:

Hey all. 1538321881_Dockers2.PNG.719b12dcb66fc0742a3b3a471f6417b2.PNGDockers.thumb.PNG.fe8457c2eb227eb652f14141b5237dea.PNGI allmost got everything working. I get this.

 

I have Unraid-API Docker running.

 

Greetz.

 

Vincent

When you add the JSON-API datasource, the URL needs to end with /api/getServers

For example
http://192.168.1.99:3005/api/getServers

 

Edited by Fane
  • Thanks 1
Link to comment
On 1/2/2022 at 7:12 PM, Fane said:

When you add the JSON-API datasource, the URL needs to end with /api/getServers

For example
http://192.168.1.99:3005/api/getServers

 

Thank you it's almost working now.

The icon's are not showing, what i did found out its trying to get the icon from.

https://10.20.10.13/state/plugins/dynamix.docker.manager/images/idrac6-icon.png

 

My Base url is set to https://10.20.10.13

Docker.PNG.55813ccb8c0b6b1e5b6bd25ed3c3aa13.PNG

But without logging into unraid i can't get access to those icons. so i think Grafana is not able to get those icon's

is there another way to give them acces to those icon's ?

i am using Unraid Domain with valid ssl so the local ip is getting forwared can that be a problem ?

And the last thing i am not getting any VM Details.VM.thumb.PNG.d7d0f39e862409e7af10726b83a9ec38.PNG

Again thanks ALLOT and sorry for bad English. And late response.

Sincerely.

Vincent

Edited by [RIVINS]
Link to comment
On 11/27/2021 at 9:34 PM, Einsteinjr said:

For the record, this does not fix the issue for me.  I used the URL for my Unraid webui or the URL for the Unraid API - the images never load despite the fact that the URL itself works in its own browser.  This seems to be a common issue here.  Possibly related to the plugin?

 

For what it's worth, I'm running Grafana over an SSL reverse proxy.

if your using a reverse proxy, then i have found that if you use the address you set up in that it works just fine, i had to do the same thing, though i am using it to access the unraid-ui as well, so if you have "unraid.yourproxiedaddress.com" to access your unraid, then that is the address you would need to use for your base url in the grafana panel's settings, not an ip address, i believe it has to do with internal translations of ip's to dns.

 

iconsbehindsslproxy.jpg

Link to comment
8 hours ago, JOSEPH ENGELMANN said:

if your using a reverse proxy, then i have found that if you use the address you set up in that it works just fine, i had to do the same thing, though i am using it to access the unraid-ui as well, so if you have "unraid.yourproxiedaddress.com" to access your unraid, then that is the address you would need to use for your base url in the grafana panel's settings, not an ip address, i believe it has to do with internal translations of ip's to dns.

 

iconsbehindsslproxy.jpg

I am useing an https://xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx.unraid.net Addres. and i tried that one but that doesnt work. Thanks for you help.

Edited by ChatNoir
server address
Link to comment
8 hours ago, [RIVINS] said:

Thank you it's almost working now.

The icon's are not showing, what i did found out its trying to get the icon from.

https://10.20.10.13/state/plugins/dynamix.docker.manager/images/idrac6-icon.png

 

My Base url is set to https://10.20.10.13

Docker.PNG.55813ccb8c0b6b1e5b6bd25ed3c3aa13.PNG

But without logging into unraid i can't get access to those icons. so i think Grafana is not able to get those icon's

is there another way to give them acces to those icon's ?

i am using Unraid Domain with valid ssl so the local ip is getting forwared can that be a problem ?

And the last thing i am not getting any VM Details.VM.thumb.PNG.d7d0f39e862409e7af10726b83a9ec38.PNG

Again thanks ALLOT and sorry for bad English. And late response.

Sincerely.

Vincent


Welcome! I answered this in the release notes. Try right clicking any broken picture and open that link in a new tab. UNRAID should then prompt you to log in. Once you are logged into this secondary tab, go back to the UUD and refresh the dashboard “F5” or use the browser controls. Then simply close that other tab you used to authenticate (you don’t need to keep it open). As long as you don’t clear your browser cookies, you should be good to go. Glad you are making progress and enjoying the UUD.

 

 

Happy New Year everyone!!!

  • Thanks 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.