Big Sur on KVM


limpid

3 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

Hi All

Again to ask how to deal with big sur on KVM. so far it have worked catalina on unasigned device  NVME samsung . and when I give update gives a black screen and the logo in the middle.

when preinstall catalina work. but update to  big sur not.

 

what clover.qcow2 to use

Link to post

I updated to Big Sur with the help of a user here.

You need at least a bootloader update. Best way to go is opencore, but newer clover with the right quirks enabled should do the trick too.

It is not a trivial single click update. You need to modify you EFI Partition in the qcow2 image or simply create a new dmg file an put your EFI bootloader in there and point your xml to take it instead of clover.qcow2.

If your not familiar with updating bootloaders be careful. Backup everything you really need before you update.

 

 

Link to post


I tried this several times with different efi folders but without success
I don't know where I'm wrong
which folder to use  to put in clover.qcow2 . does it matter
ha z270m dzh virth 7600k


if you have a finished folder send me to try pls


on xml.  side have some code to ad/remove 
i test  this

</devices>
  <qemu:commandline>
    <qemu:arg value='-usb'/>
    <qemu:arg value='-device'/>
    <qemu:arg value='usb-kbd,bus=usb-bus.0'/>
    <qemu:arg value='-device'/>
    <qemu:arg value='************************'/>
    <qemu:arg value='-smbios'/>
    <qemu:arg value='type=2'/>
    <qemu:arg value='-cpu'/>
    <qemu:arg value='IvyBridge,vendor=GenuineIntel,+hypervisor,-erms,+invtsc,kvm=on,+topoext,+invtsc,+avx,+aes,+xsave,+xsaveopt,+ssse3,+sse4_2,+popcnt,+arat,+pclmuldq,+pdpe1gb,+rdtscp,+vme,+xsave,+umip,+topoext,check'/>
    <qemu:arg value='-smp'/>
    <qemu:arg value='16,sockets=2,cores=8,threads=1'/>
  </qemu:commandline>
</domain>

========================================================
</devices>
  <qemu:commandline>
    <qemu:arg value='-usb'/>
    <qemu:arg value='-device'/>
    <qemu:arg value='usb-kbd,bus=usb-bus.0'/>
    <qemu:arg value='-device'/>
    <qemu:arg value='************************'/>
    <qemu:arg value='-smbios'/>
    <qemu:arg value='type=2'/>
    <qemu:arg value='-cpu'/>
    <qemu:arg value='Penryn,kvm=on,vendor=GenuineIntel,+invtsc,vmware-cpuid-freq=on,+pcid,+ssse3,+sse4.2,+popcnt,+avx,+aes,+xsave,+xsaveopt,check'/>
  </qemu:commandline>
</domain>
---------------------------------------------------------

==========================================================


no efekt

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.