jimbo123

Members
  • Content Count

    44
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by jimbo123

  1. Looks like its now all sorted. Thanks again to both of you, @trurland @JorgeB, for your assistance with this.
  2. Not knowing how to clone, I've just created a new config, brought back Disk 2 and parity is rebuilding. Is there any point in going through any Checks afterwards ? Also, I assume that the old parity disk is fine and no need to go through any preclear ? Its was there a year or two'ish ? I think.
  3. ok, so 3rd check finished with 0 errors, Disk 2 is probably the culprit. What are next steps now ? Bring back Disk 2 Rebuild parity Should I still do any checks afterwards Then treat it as a disk replacement ? Replacing Disk 2 with my previous parity disk Or is there a different process ? Thanks, Jim.....
  4. Cool. Check finished with 0 errors. Will kick off another.
  5. Almost done now,.. I'll run another overnight then. Would it be a safe assumption that original parity disk is still good? As I figure if 'Disk 2' is the culprit that I replace it with the original parity disk.
  6. Latest update is looking good so far. Assume if it gets thru this check with 0 errors, that Disk 2 was the issue ?
  7. Thanks. Retrying without Disk 2 now, (the other older 2TB drive) Gut feel is the 4TB that's running hotter than the rest,.. its also sitting vertical in the cage not at the top (Disk 1 is at the top in the DVD bay) which is the one I'd have thought would be the warmest
  8. OK, so after the parity rebuild following the removal of Disk 1, I got errors and then repeating the check started to get errors again as per screenshots below. I figure there's no point in letting the check finish - is that right ?
  9. I cancelled the check. Think I did all the right things. Deselected just one of the older disks first. Its now rebuilding the parity. Guess the rebuild will probably take about a day. Two parity checks afterwards? If it gets through, then Disk 1 was the culprit. If I still get errors, repeat, bringing back Disk 1 and taking out Disk 2,.. parity rebuild, parity checks x 2. And same again with other disks if I continue to get errors.
  10. Should I wait till the current check finishes ?
  11. Just an update,.. I replaced the parity disk and it looks like the problem has gone away from what I can see below. Am just doing another check, hopefully it comes back with 0 as well.
  12. Managed to stop the array to have a look at the 'New config' function. When preserving the config,.. do I select all here ? and then close ? And then check 'yes I want to do this' and click Done ? Where does the option to de-select a disk come up ? Will it come up afterwards ? or elsewhere ? Sorry for what might seem like basic questions.
  13. Thanks for confirming,.. appreciate it,.. guess I go shopping for a disk.
  14. Reading up on the 'new array' bit,... is this the section describing that? https://wiki.unraid.net/UnRAID_6/Storage_Management#Reset_the_array_configuration So from the guide: Before starting, save super.dat from Config folder before I start any array changes. Stop the array Tools > New config Click the checkbox to preserve the config; assume there'll be an option to de-select a disk ? Assume there'll be an option to Save changes ? Start the array; it mentions a checkbox indicating whether 'parity is valid' and normally to leave it unchecked
  15. Hmmm,.. the 2nd part has me confused. 1st thing I should do is buy another disk to use a 'new' parity disk with the existing data disks,.. replace the parity in the system,.. run the checks and see what happens. If problem goes away, 'original' parity disk was probably the culprit, problem solved, phew. If problem is still there,... original parity disk is probably ok ? And its probably a fair assumption that the original board and memory was ok also ? The next thing is what I'm confused a little about. Especially the part on new array with existing disks.
  16. Finished up as below,.. thoughts on what/where to look next ?
  17. OK,. I'd say I've still got a problem here somewhere after the board replacement. Currently doing another check,.. did a few yesterday also, 2 of which looked better, but the one going now is still correcting many errors. Given I'm now running with a different board and different memory is this now pointing to a disk ?
  18. So check finished,.. lots or corrected errors. Will kick off another now.
  19. Clean shutdown,.. check was done earlier in the day with many corrected errors prior to replacing the board. Will wait for this to finish and then run another tomorrow.
  20. And more errors,.. is this now pointing to a disk/s issue ?
  21. Replaced the board, its now a 40L with 16GB ram. Kicked off a parity check,.. looks like the same as its correcting errors. Diag zip attached. storage-diagnostics-20201112-2225.zip
  22. Did another check earlier today which came up errors again,.. more this time. Diag zip attached. Will swap the board with the one running ESX shortly and see what happens. storage-diagnostics-20201112-2126.zip
  23. Hi JorgeB, Yes, I have 2 others doing other things, one as a low-end ESX box (40L), which by the looks of it, Unraid can now do, so its probably the obvious candidate. Will just have to figure out the whole BIOS thing out, as from memory, the onboard SATA port used for the CD/DVD drive at the top wouldn't support a disk and some Russian guy came up with some custom firmware to overcome this restriction,... or something similar. The 2nd parity check just finished, results below,.. pretty consistent over the 2 runs, only less errors this time: I've also
  24. Based on this, I'll kick off another parity check and provide diagnostic zip when its completed.