unRAID server locking up after setting up Win 11 pro vm with 7900xt passthrough


Go to solution Solved by ghost82,

Recommended Posts

My unRAID server starting locking up when my Windows 11 VM with a 7900xt passed through in addition to two nvme drives passed through. 

 

I've attached my diag. Please let me know what other info I can provide 

 

Also here is my VMs XML

 

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<domain type='kvm'>
  <name>Celborn-PC</name>
  <uuid>b0c0c166-b109-bf4c-8bbb-4c5eb6148833</uuid>
  <description>Gaming VM Q35-7.1 20230403</description>
  <metadata>
    <vmtemplate xmlns="unraid" name="Windows 11" icon="Win10_Radeon.png" os="windowstpm"/>
  </metadata>
  <memory unit='KiB'>33554432</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>33554432</currentMemory>
  <memoryBacking>
    <nosharepages/>
    <source type='memfd'/>
    <access mode='shared'/>
  </memoryBacking>
  <vcpu placement='static'>12</vcpu>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu='0' cpuset='10'/>
    <vcpupin vcpu='1' cpuset='26'/>
    <vcpupin vcpu='2' cpuset='11'/>
    <vcpupin vcpu='3' cpuset='27'/>
    <vcpupin vcpu='4' cpuset='12'/>
    <vcpupin vcpu='5' cpuset='28'/>
    <vcpupin vcpu='6' cpuset='13'/>
    <vcpupin vcpu='7' cpuset='29'/>
    <vcpupin vcpu='8' cpuset='14'/>
    <vcpupin vcpu='9' cpuset='30'/>
    <vcpupin vcpu='10' cpuset='15'/>
    <vcpupin vcpu='11' cpuset='31'/>
  </cputune>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-q35-7.1'>hvm</type>
    <loader readonly='yes' type='pflash'>/usr/share/qemu/ovmf-x64/OVMF_CODE-pure-efi-tpm.fd</loader>
    <nvram>/etc/libvirt/qemu/nvram/b0c0c166-b109-bf4c-8bbb-4c5eb6148833_VARS-pure-efi-tpm.fd</nvram>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
    <hyperv mode='custom'>
      <relaxed state='on'/>
      <vapic state='on'/>
      <spinlocks state='on' retries='8191'/>
      <vendor_id state='on' value='none'/>
    </hyperv>
  </features>
  <cpu mode='host-passthrough' check='none' migratable='on'>
    <topology sockets='1' dies='1' cores='6' threads='2'/>
    <cache mode='passthrough'/>
    <feature policy='require' name='topoext'/>
  </cpu>
  <clock offset='localtime'>
    <timer name='hypervclock' present='yes'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>restart</on_crash>
  <devices>
    <emulator>/usr/local/sbin/qemu</emulator>
    <disk type='block' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='none'/>
      <source dev='/dev/disk/by-id/nvme-ADATA_SX8200PNP_2K1220143762'/>
      <target dev='hdc' bus='virtio'/>
      <boot order='1'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x04' slot='0x00' function='0x0'/>
    </disk>
    <disk type='block' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='none'/>
      <source dev='/dev/disk/by-id/nvme-INTEL_SSDPEKNU020TZ_PHKA202105CQ2P0C'/>
      <target dev='hdd' bus='virtio'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x05' slot='0x00' function='0x0'/>
    </disk>
    <controller type='usb' index='0' model='qemu-xhci' ports='15'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='0' model='pcie-root'/>
    <controller type='pci' index='1' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='1' port='0x10'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='2' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='2' port='0x11'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='3' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='3' port='0x12'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='4' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='4' port='0x13'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x3'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='5' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='5' port='0x14'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x4'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='6' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='6' port='0x15'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x5'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='7' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='7' port='0x8'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='8' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='8' port='0x9'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='9' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='9' port='0xa'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='10' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='10' port='0xb'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x3'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='11' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='11' port='0xc'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x4'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='12' model='pcie-root-port'>
      <model name='pcie-root-port'/>
      <target chassis='12' port='0xd'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x5'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='13' model='pcie-to-pci-bridge'>
      <model name='pcie-pci-bridge'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x01' slot='0x00' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x02' slot='0x00' function='0x0'/>
    </controller>
    <controller type='sata' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x1f' function='0x2'/>
    </controller>
    <interface type='bridge'>
      <mac address='52:54:00:f9:99:ba'/>
      <source bridge='br0'/>
      <model type='virtio'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x03' slot='0x00' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
    </serial>
    <console type='pty'>
      <target type='serial' port='0'/>
    </console>
    <channel type='unix'>
      <target type='virtio' name='org.qemu.guest_agent.0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <address type='usb' bus='0' port='4'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'/>
    <input type='keyboard' bus='ps2'/>
    <tpm model='tpm-tis'>
      <backend type='emulator' version='2.0' persistent_state='yes'/>
    </tpm>
    <audio id='1' type='none'/>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x04' slot='0x00' function='0x0'/>
      </source>
      <rom file='/mnt/user/isos/vbios/XFX-7900xt-20230401.rom'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x06' slot='0x00' function='0x0' multifunction='on'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>
      <driver name='vfio'/>
      <source>
        <address domain='0x0000' bus='0x04' slot='0x00' function='0x1'/>
      </source>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x06' slot='0x00' function='0x1'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x046d'/>
        <product id='0xc049'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x1038'/>
        <product id='0x1612'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='2'/>
    </hostdev>
    <hostdev mode='subsystem' type='usb' managed='no'>
      <source>
        <vendor id='0x1532'/>
        <product id='0x0529'/>
      </source>
      <address type='usb' bus='0' port='3'/>
    </hostdev>
    <memballoon model='none'/>
  </devices>
</domain>

 

tower-diagnostics-20230413-1743.zip

Edited by celborn
Link to comment
  • Solution
Apr 13 17:40:10 Tower kernel: Kernel command line: BOOT_IMAGE=/bzimage initrd=/bzroot pci=noaer iommu=pt amd_iommu=on nofb nomodeset initcall_blacklist=sysfb_init isolcpus=10-15,26-31

 

nofb parameter is no more valid in the syslinux configuration, replace it with:
 

video=efifb:off

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.