Jump to content
Tobiasp

Unraid Does Not Boot

26 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

Hello,

I have a problem with my Unraid server. After a restart it doesn't boot anymore and gets stuck at a certain place. I have attached the error and the memtest as an image.

Hallo,

Ich habe ein Problem mit meinem Unraid Server. Nach einem Neustart Bootet dieser nicht mehr und bleibt an einer BEstimmten Stelle hängen. Ich habe den Fehler und den Memtest als Bild angehängt.

 

Server Specifications:

AMD Ryzen 5 2600
16GB Corsair Vengeance LPX
4TB Seagate HDD
Asus Prime X370-Pro AMD X370 So.AM4 Dual Channel DDR4 ATX Retail

The server has been running for 58 days without any problems. Some dockers like Nextcloud, Gameserver etc. were running on it. What could be the reason?

 

 

20190911_151722.jpg

20190911_152203.jpg

Share this post


Link to post

Put flash in your PC and let it checkdisk. While there make a backup of the config folder. Try again, be sure to boot from a USB2 port if you have one.

Share this post


Link to post
5 minutes ago, trurl said:

Put flash in your PC and let it checkdisk. While there make a backup of the config folder. Try again, be sure to boot from a USB2 port if you have one.

Thanks for the answer. But the server is still not starting.

Share this post


Link to post

Confirm memory test pass first. Use 1 stick and try different slot.

 

Rule out which cause problem.

Share this post


Link to post
2 minutes ago, Benson said:

Confirm memory test pass first. Use 1 stick and try different slot.

 

Rule out which cause problem.

I have already reinstalled Unraid, also on another Usb Stick. The Memtest always comes to the same result. Unfortunately I can't do anything with it. Other error sources can be excluded. The server worked great until the reboot.

Share this post


Link to post
9 minutes ago, Tobiasp said:

Unfortunately I can't do anything with it.

Why ? Just insert one module and try memtest.

 

I use same mainboard for 2yrs+, have one memory stick fail case and then no problem in general.

 

Pls also note, you have a 2nd gen Ryzen, pls check BIOS verson too.

Edited by Benson

Share this post


Link to post
11 minutes ago, Benson said:

Why ? Just insert one module and try memtest.

 

I use same mainboard for yrs+, have one memory stick fail case and rhen no problem in general.

Time is not running out and never more than 32M are tested. Even after several minutes (30) nothing changes.

I tested both modules individually with the same result:

20190911_152203-min(1).jpg

Edited by Tobiasp

Share this post


Link to post

You means error halt immediately ? Then I suspect it is BIOS ver not update. What version currently ?

 

I use 1st gen Ryzen 1700.

Edited by Benson

Share this post


Link to post
2 minutes ago, Benson said:

You means error halt immediately ? Then I suspect it is BIOS ver not update. What version currently ?

Bios version 4207 of 8.12.2018. But why should that be a problem now? The server has been running 58 days in a row before that and also before that it has been running and successfully restarted.

Share this post


Link to post
1 minute ago, Tobiasp said:

Bios version 4207 of 8.12.2018. But why should that be a problem now? The server has been running 58 days in a row before that and also before that it has been running and successfully restarted.

Yes, you are correct, check 2600 just need BIOS ver 3803 or above.

Share this post


Link to post
1 minute ago, Benson said:

Yes, you are correct, check 2600 just need BIOS ver 3803 or above.

As I said, the whole thing worked, but the server didn't want to start anymore after the restart.

Share this post


Link to post
6 minutes ago, Tobiasp said:

As I said, the whole thing worked, but the server didn't want to start anymore after the restart.

You mean it can't restart, but shutdown power off then power on without problem ?

 

Or need restart several time until it work ?

 

Edited by Benson

Share this post


Link to post
23 minutes ago, Benson said:

You mean it can't restart, but shutdown power off then power on without problem ?

 

Or need restart several time until it work ?

 

 No. I restarted it once it ran out and when booting then came this error.

Share this post


Link to post

If machine just not work anymore, then you need rule out the cause. By observe, this is hardware fault and you need try and error to found out what cause this. It still look like a memory problem or could you check voltage, temperature in BIOS monitoring page.

 

What is current memory running speed, could you try slow down it and test again.

Edited by Benson

Share this post


Link to post
2 hours ago, Tobiasp said:

So I have now run Memtest alone from a USB stick. The test resulted in zero errors. So it must be Unraid's fault?

Memtest come from Unraid ?

 

How about booting in safe mode or a new create USB stick ( no need licence ) ?

Share this post


Link to post

Now I have reinstalled Unraid on another USB stick and it works again. Which files do I have to copy to keep my old configuration?

Share this post


Link to post

I already copied the files to the new stick. now Unraid is available at http://Tower and http://Server at the same time, but no configuration was taken over.

Share this post


Link to post
1 hour ago, Tobiasp said:

I already copied the files to the new stick. now Unraid is available at http://Tower and http://Server at the same time, but no configuration was taken over.

Copy the complete config folder from your backup to the new flash drive, replacing the config folder already there, and reboot.

Share this post


Link to post
On 9/14/2019 at 9:53 AM, Tobiasp said:

That's exactly what I did.

Please post a copy of your system diagnostics.  Obtain these from the Tools > Diagnostics page.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.