Jump to content
omartian

Hard Drives visible in bios but not unraid

17 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

Hi guys-

 

Just purchased the pro version of unraid after trying it out for a month.  

 

Initial Build:

Fractal design R5

Ryzen 5 2600

Aorus b450 pro wifi

EVGA 750w supernova g+

16 gb of ram

PCI to sata III 8 port sata adapter

icy dock that converts my 2x 5.25 inch bays to 3x 3.5 inch bays

SSD Samsung evo 860 x 2 (cache drives)

12 tb drives x 2 WD whites for parity

8 tb drives x 3 WD reds for data (all in icy dock, data from pci/sata adapter)

 

With this build, I would be able to supply data from the 6 sata ports on the mobo and 8 sata ports on pci card for total of 14 drives.

 

This setup was working flawlessly for a month so i purchased the pro key 2 weeks ago and yesterday i wanted to move my 3x WD 10tb white drives from my old synology nas over to my build.

 

Initially, it recognized only 1 out of 3 of the new 10 tb white drives in bios and on unraid (see pic).  I tried the 3.3v tape on the other 2 drives and those are now seen on bios (see pic) but not in unraid.  

 

Also, weirdly enough, I am now not seeing the 3 8tb data drives in the icy dock in unraid when all 10 drives are plugged in (still visible in bios).  When I unplug the 3x 10tb white drives from the server, everything reverts back to normal and i can start the array without issue.  

 

It is functional, but would like to add more drives in the future (i want to add these 3x 10tb whites, and will have 3 open bays left).

 

I'm hoping there is an easy fix for this.  Any and all help is much appreciated.  

 

All drives visible.jpg

only 1 10 tb drive.jpg

chipset view after all drives plugged in.jpg

Edited by omartian
pics

Share this post


Link to post

As always: Tools -> Diagnostics -> attach zip file

Preferably with the 3 drives plugged in, detected in BIOS but not in Unraid.

 

 

Share this post


Link to post

Oh sorry. Will attach when I get home tonight. 

Edited by omartian
Notify cations

Share this post


Link to post
11 hours ago, testdasi said:

As always: Tools -> Diagnostics -> attach zip file

Preferably with the 3 drives plugged in, detected in BIOS but not in Unraid.

 

 

Here is the diagnostics after all 12 drives are powered and connected.  They are all seen in bios, but if i connect them all, my 3x8tb wd drives in the icy dock are not visible/mountable, and only one of the 3x10tb wd drives is listed as mountable and able to be added to the array.  

nasgard-diagnostics-20200114-1921.zip

Share this post


Link to post

Disk controller problem

 

Jan 14 19:13:32 Nasgard kernel: ahci 0000:08:00.0: AHCI controller unavailable!

Jan 14 19:14:05 Nasgard kernel: ahci 0000:09:00.0: AHCI controller unavailable!

Jan 14 19:14:17 Nasgard kernel: ahci 0000:07:00.0: AHCI controller unavailable!
Jan 14 19:14:18 Nasgard kernel: ahci 0000:0a:00.0: AHCI controller unavailable!

 

Share this post


Link to post

it's really strange.  I'll reboot the system and different disks become available in unraid.  Currently, all of my original disks are visible and 3 other disks are seen in unassigned devices.  Here is the current diagnostics with all disks visible.

nasgard-diagnostics-20200114-2332.zip

Share this post


Link to post
4 hours ago, omartian said:

Is there one that you guys recommend?

Any LSI with a SAS2008/2308/3008/3408 chipset in IT mode, e.g., 9201-8i, 9211-8i, 9207-8i, 9300-8i, 9400-8i, etc and clones, like the Dell H200/H310 and IBM M1015, these latter ones need to be crossflashed.

Share this post


Link to post



  
 
Is there one that you guys recommend?


Search eBay for it-mode and you find a lot pre flashed LSI controllers

Share this post


Link to post

 

12 hours ago, johnnie.black said:

Any LSI with a SAS2008/2308/3008/3408 chipset in IT mode, e.g., 9201-8i, 9211-8i, 9207-8i, 9300-8i, 9400-8i, etc and clones, like the Dell H200/H310 and IBM M1015, these latter ones need to be crossflashed.

Alright cool. Put in an order for 9207-8i. Hope that works. I know unraid spins only the drives it needs, but will cooking be an issue with this thing in my fractal r5 case?

Edited by omartian
Duplicate

Share this post


Link to post
Alright cool. Put in an order for 9207-8i. Hope that works. I know unraid spins only the drives it needs, but will cooking be an issue with this thing in my fractal r5 case?
Alright cool. Put in an order for 9207-8i. Hope that works. I know unraid spins only the drives it needs, but will cooking be an issue with this thing in my fractal r5 case?
If the HBA runs to hot, you can screw a small 40x10mm fan on the heatsink to keep the card cool. 46ee3860d1ac26f8ebbf563ad8b4d37a.jpg

Share this post


Link to post
1 hour ago, omartian said:

Alright cool. Put in an order for 9207-8i. Hope that works. I know unraid spins only the drives it needs, but will cooking be an issue with this thing in my fractal r5 case?

Hmmm... cooking is never advised in a PC case. 🤣

Edited by testdasi

Share this post


Link to post
1 minute ago, testdasi said:

Hmmm... cooking is never advised in a PC case. 🤣

You obviously don't remember then the original power supplies for the C64.  Transformer that ran hot to begin with the CBM decided to completely enclose in an enclosure that had no vents and fill up the case with epoxy 🤔

Share this post


Link to post
1 hour ago, Squid said:

You obviously don't remember then the original power supplies for the C64.  Transformer that ran hot to begin with the CBM decided to completely enclose in an enclosure that had no vents and fill up the case with epoxy 🤔

Yum! Epoxy chowder! 😂

Share this post


Link to post
On 1/15/2020 at 8:55 AM, johnnie.black said:

Any LSI with a SAS2008/2308/3008/3408 chipset in IT mode, e.g., 9201-8i, 9211-8i, 9207-8i, 9300-8i, 9400-8i, etc and clones, like the Dell H200/H310 and IBM M1015, these latter ones need to be crossflashed.

What exactly do you mean with crossflashed?

Is it not possible to buy one of these cards to use it plug&play in a server?

Share this post


Link to post
1 minute ago, Toobie said:

What exactly do you mean with crossflashed?

It depend on whether the controller has RAID or IT mode firmware loaded into it (the cards can have either).   Unraid wants IT mode so if you get a card with the RAiD firmware then it can be cross-flashed to the IT firmware.   If you get one that already has IT firmware it is plug&play.

Share this post


Link to post
19 minutes ago, Toobie said:

Is it not possible to buy one of these cards to use it plug&play in a server?

Some models are plug'n play since they are IT mode only, e.g. 9207-8i, 9300-8i

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.