Jump to content
dlandon

File Activity Plugin - How can I figure out what keeps spinning up my disks?

121 posts in this topic Last Reply

Recommended Posts

Pfff.. adding cache_dirs is making it even worse, now disk 1 is also spinning up constantly, if i spin it down, it gets spinned up again immediatly. No activity is logged. Damn. i can only spin it down if is disable cache_dirs. What a mess.

Edited by jowi

Share this post


Link to post
2 hours ago, jowi said:

Pfff.. adding cache_dirs is making it even worse, now disk 1 is also spinning up constantly, if i spin it down, it gets spinned up again immediatly. No activity is logged. Damn. i can only spin it down if is disable cache_dirs. What a mess.

What is this in your 'go' file?

#
# Modify cron daily to 00:01 and add cron for disk1/parity spinup @ every saturday 7:01
/usr/bin/python /boot/custom/modify_cron.py
#
# Start kuro automode daemon
/usr/bin/python /boot/custom/kuroautomode.py start

Is this an issue with spin up?  Is the cron time set wrong?

Share this post


Link to post

No, that is ok. It will add a cron job that spins up disk 9 at 7:01 every saturday, so that timemachine can start at 7:05 without complaining that it can not find or access the disk: 

1 7 * * 6 /boot/custom/spinup_timemachine.sh

and the script basically does:

mdcmd spinup parity
mdcmd spinup 9

 

The kuroautomode is a deamon that checks the power state of my TV. It does not do any disk access.

This has been running for years now on my V5 unraid.

 

I suspect Sonarr to be spinning up some disks now and then, for it's syncing process. But these show up in file access. 

But like i mentioned, there are also disks spinned up without fileaccess plugin showing anytthing.

Edited by jowi

Share this post


Link to post

After rebooting both my mac and the unraid server, it looks like the mystery upspinning ghost is gone. For now.

Share this post


Link to post

I know there's an easy answer I'm missing, but...where's the button to use this plugin? I checked settings, tools, etc. and can't find it.

 

I'm on 6.6.1.  Thanks!

Share this post


Link to post
10 minutes ago, sarkomoth said:

I know there's an easy answer I'm missing, but...where's the button to use this plugin? I checked settings, tools, etc. and can't find it.

 

I'm on 6.6.1.  Thanks!

It gets installed under Tools

Share this post


Link to post
2 hours ago, sarkomoth said:

I know there's an easy answer I'm missing, but...where's the button to use this plugin? I checked settings, tools, etc. and can't find it.

 

I'm on 6.6.1.  Thanks!

When in doubt, on majority of plugins from the plugins page you can click on the icon and it will take you to the appropriate page.   You can also do the same thing within the Apps Tab, Installed Apps and click on the "internet / globe" icon to take you to the page / webUI for the app in question

Share this post


Link to post
7 hours ago, trurl said:

It gets installed under Tools

I expected that.  But, unfortunately, it's not appearing on 6.6.1.

5 hours ago, Squid said:

When in doubt, on majority of plugins from the plugins page you can click on the icon and it will take you to the appropriate page.   You can also do the same thing within the Apps Tab, Installed Apps and click on the "internet / globe" icon to take you to the page / webUI for the app in question

Great tip! Clicking the icon on the plugins tab worked and took me straight to the File Activity UI.

Share this post


Link to post
8 minutes ago, sarkomoth said:

I expected that.  But, unfortunately, it's not appearing on 6.6.1.

Under Tools - System Information section for me on 6.6.1 and still is on 6.6.2

 

Are you sure you scrolled down far enough?

Share this post


Link to post

I checked again on Tools and don't see the icon anywhere.  Here's a dump of my Page Map for Tools, and it's not there either.

1 [Tools] - 
2 (UNRAID-OS) - Unraid OS
3 Diagnostics - Diagnostics
3 [DockerSafeNewPerms] - Docker Safe New Perms
3 HardwareProfile - Hardware Profile
3 NewConfig - New Config
3 NewPerms - New Permissions
3 NotificationsArchive - Archived Notifications
3 Processes - Processes
3 SysDevs - System Devices
3 Syslog - System Log
2 (WebGui) - webGUI
3 PageMap - Page Map
3 Vars - Vars
2 (About) - About
3 Credits - Credits
3 EULA - EULA
3 [Registration] - Registration
3 Update - Update OS
3 UpdateAssistant - Update Assistant
2 (DiskUtilities) - Disk Utilities
3 Preclear - Preclear Disk

 

Share this post


Link to post

Hi, as im feeling i have alot more disk spinnups lately i try to figure what is the reason and may here someone has a hint cause im out of options ...

 

so i hoped i could figure something out about this plugin but may i missunderstand ...

 

as sample from the last ~ 3 hours

 

here from the logs when i started the plugin, as u see i get some spindownds (the disks where up between)

 

Oct 24 08:34:42 AlsServer ool www[6899]: /usr/local/emhttp/plugins/file.activity/scripts/rc.file.activity 'start'
Oct 24 08:34:42 AlsServer file.activity: Starting File Activity
Oct 24 08:48:14 AlsServer kernel: mdcmd (380): spindown 1
Oct 24 08:48:43 AlsServer kernel: mdcmd (381): spindown 2
Oct 24 08:49:00 AlsServer kernel: mdcmd (382): spindown 3
Oct 24 08:49:02 AlsServer kernel: mdcmd (383): spindown 4
Oct 24 09:37:52 AlsServer kernel: mdcmd (384): spindown 4
Oct 24 09:37:55 AlsServer kernel: mdcmd (385): spindown 2
Oct 24 09:37:58 AlsServer kernel: mdcmd (386): spindown 3
Oct 24 09:38:00 AlsServer kernel: mdcmd (387): spindown 1
Oct 24 10:35:22 AlsServer kernel: mdcmd (388): spindown 4
Oct 24 10:35:28 AlsServer kernel: mdcmd (389): spindown 2
Oct 24 10:35:32 AlsServer kernel: mdcmd (390): spindown 3
Oct 24 10:35:38 AlsServer kernel: mdcmd (391): spindown 1
Oct 24 11:01:29 AlsServer kernel: mdcmd (392): spindown 4
Oct 24 11:01:35 AlsServer kernel: mdcmd (393): spindown 2
Oct 24 11:01:38 AlsServer kernel: mdcmd (394): spindown 3
Oct 24 11:01:45 AlsServer kernel: mdcmd (395): spindown 1

 

in Fileactivity all i see are the real done accesses (unassigned device, cache drive, ...)

 

File Activity

** Unassigned Devices

Oct 24 08:36:40 OPEN => /mnt/disks/Samsung_SSD_950_PRO_512GB_S2GMNCAGB16552X/kodi-18.0-Leia_beta4-x64.exe

Oct 24 08:36:41 OPEN => /mnt/disks/Samsung_SSD_950_PRO_512GB_S2GMNCAGB16552X/kodi-18.0-Leia_beta4-x64.exe

Oct 24 08:36:41 OPEN => /mnt/disks/Samsung_SSD_950_PRO_512GB_S2GMNCAGB16552X/kodi-18.0-Leia_beta4-x64.exe

Oct 24 08:36:43 OPEN => /mnt/disks/Samsung_SSD_950_PRO_512GB_S2GMNCAGB16552X/kodi-18.0-Leia_beta4-x64.exe

 

** Cache

Oct 24 08:58:00 OPEN => /mnt/cache/Media/TVRIPS/Arrow/Season 06/Arrow (2012) - S06E12 - Pyrrhussieg.mkv

 

so to me its all good ... there shouldnt be any spinups for disk1 - 4

 

now when i take a look parallel in the open files plugin, i see i have some smbd listed

 

smbd    877 KILL    1    0    /mnt/cache
smbd    2032 KILL    1    0    /mnt/user/Media
smbd    15476 KILL    1    0    /mnt/user/Daten
smbd    19816 KILL    1    0    /mnt/disk1
smbd    22894 KILL    1    0    /mnt/user/isos

 

there are 0 /mnt/disk... or other /mnt/user... accesses wich could show a real access.

 

may possible to figure where the smbd accesses are exactly from ?

 

if thats the case my whole intense from cache drive is senseless, to me i keep actual "working" files or media in cache as long as possible

to keep the storage down (best only for move), but as all actual endpoints (Laptop, tv, kodi clients, ...) are using the mounts ... they pretty much are always

mounted, but then there should be 0 spindowns ? ;)

 

example, shield tv with kodi, needs the mount for accessing media.

 

so may i can get some light what im doing wrong or if thats by design ;)

 

thanks ahead and sorry if should be clear ...

 

current state from my disks

 

as u see (and i hear ;) ) all disks are spinning ...

 

image.png.a27ae5265ed8d6660c8818125450e891.png

Edited by alturismo
additions

Share this post


Link to post

I am having a problem similar to alturismo.  My drives are randomly spinning since about a week ago.  There is nothing in the file activity logs to support the drives powering on.  It seems to possibly be related to running VM's, but I couldn't swear to it.  Perhaps the latest version of UnRAID is polling the activity of drives in way different than previous releases?

Share this post


Link to post

This is happening for me as well. Interestingly, I have 2 micro servers both configured (almost) the same way  - but their hardware is slightly different - 1 x HP N54L and 1 x HP N36L.  The drives on the N36L never spin up unless a genuine access request is made. The N54L drives spin up every 30 mins or 60 mins, depending on, well, who knows....it's that weird. This has been happening for the last few releases. I'm going to do some booting into safe mode and see if the issue remains. I'm also going to check that the bios options are the same for each. Diags attached if it helps....

Archive.zip

Share this post


Link to post

Installed this under 6.6.6, press start but nothing appears?

Share this post


Link to post
3 hours ago, Spies said:

Installed this under 6.6.6, press start but nothing appears?

What is it you expect to see that you don't?

Share this post


Link to post
On 3/9/2019 at 1:55 PM, Spies said:

Installed this under 6.6.6, press start but nothing appears?

Same here... came here to see if this plugin was even still being worked on.

Share this post


Link to post

currently having a problem installing this plugin im getting the error

 

unraid Version: 6.7.0-rc8 

 

plugin: installing: https://github.com/dlandon/file.activity/raw/master/file.activity.plg
plugin: downloading https://github.com/dlandon/file.activity/raw/master/file.activity.plg
plugin: downloading: https://github.com/dlandon/file.activity/raw/master/file.activity.plg ... done
plugin: run failed: /bin/bash retval: 1

Updating Support Links

 

Share this post


Link to post
5 hours ago, Dark-Raptor said:

currently having a problem installing this plugin im getting the error

 

unraid Version: 6.7.0-rc8 

 


plugin: installing: https://github.com/dlandon/file.activity/raw/master/file.activity.plg
plugin: downloading https://github.com/dlandon/file.activity/raw/master/file.activity.plg
plugin: downloading: https://github.com/dlandon/file.activity/raw/master/file.activity.plg ... done
plugin: run failed: /bin/bash retval: 1

Updating Support Links

 

Working fine for me.  Remove the /flash/config/plugins/file.activity/ folder and try again.

Share this post


Link to post
On 3/24/2019 at 3:56 PM, DisposableHero said:

Same here... came here to see if this plugin was even still being worked on.

Plugin is alive and well.  There has been nothing to work on for a while.

Share this post


Link to post

that seemed to work thanks

9 hours ago, dlandon said:

Working fine for me.  Remove the /flash/config/plugins/file.activity/ folder and try again.

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.