doesntaffect

Members
  • Posts

    165
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by doesntaffect

  1. I am using a USB CDRW Drive and want to rip Audio CDs. When I put a CD in the drive the log shows following after a few moments: eject: tried to use `devtmpfs' as device name but it is no block device /config/ripper.sh: line 128: /usr/bin/ripit: No such file or directory The container log shows following: 06.01.2022 17:04:57 : Starting Ripper. Optical Discs will be detected and ripped within 60 seconds. *** Booting runit daemon... *** Runit started as PID 40 Jan 6 17:04:57 Ryzen cron[44]: (CRON) INFO (pidfile fd = 3) Jan 6 17:04:57 Ryzen cron[44]: (CRON) INFO (Running @reboot jobs) 06.01.2022 17:04:58 : Disk tray open 06.01.2022 17:05:58 : Disc still loading 06.01.2022 17:06:59 : CD detected: Saving MP3 and FLAC 06.01.2022 17:06:59 : Done! Ejecting Disk chown: cannot access '/out/Ripper/CD': No such file or directory chown: cannot access '/out/Ripper/CD': No such file or directory 06.01.2022 17:08:02 : CD detected: Saving MP3 and FLAC 06.01.2022 17:08:02 : Done! Ejecting Disk chown: cannot access '/out/Ripper/CD': No such file or directory chown: cannot access '/out/Ripper/CD': No such file or directory I changed the out folders a few times and created /Ripper/CD manually in /out - no luck. The drive also ejects the CD. I read the GitHub page and still I am not 100% clear how to use this container. Any advise?
  2. Can report that Apples AirPod Max work like a charm with a MacOS VM. Probably no surprise, but wanted to share this. Also came across this system tool (GER and ENG), which allows access to GPU power consumption & temperatures, system load etc. without adding any additional kexts.
  3. is there a way to change the refresh rate of the display and if not confirmed (like in windows) the refresh rate reverts to the prior value? My default setting is 37,5hz and there is also a 60hz option. When I was using a vdisk setup some time ago I tried to switch to 60hz, which caused a black screen and I had to reinstall the OS. Since I have a NVME based setup now I don't want to risk a reinstallation. any advise?
  4. Which 3D printer are you using and how long did it take to design the mount?
  5. Finally, Installation on passed through Seagate Firecuda 520 went fine. Started with BigSur and updated to Monterey. A few restarts and forced restarts after two update stages later the Mac VM is running fine. Few details of the VM: 8 virtual CPU Cores, Penryn 16GB Memory Firecuda 520 M.2 500GB PCIe 4 NVME disk for OS & apps (Passed through) Gigabyte RX460 (Passed through with dumped Bios), 3440x1440 via HDMI over Ethernet extender Fenvi T919 for Wifi and Bluetooth (Passed through); internally connected via USB-Header-to-USB 2.0-A-cable with controller Inateck RedComets U26 USB Controller for Mouse and Keyboard (Passed through) To get the Bluetooth for Airdrop working: Since the RomeD8-2T has no USB 2.0 Header I had to find a solution with the USB header to USB 2.0 cable. Works fine. iCloud, Appstore, Wifi, Bluetooth, Airdrop, Airplay all work fine. More details on hardware here. Disk performance is good and according to specs: Comparison with vdisk on Raid0+1 (4x 960GB Corsair MP510 M.2 SSDs): Great read and write, but random access to small files is much slower than through native SSD access.
  6. A fresh install with BigSur on a vdisk works fine. Could also upgrade to Monterey 12.1 Beta. GPU: Gigabyte RX460 Airdrop / Wifi works fine Next step - fresh install on new NVME.
  7. I started to play around with a RX460 and RX560. Got the 460 passed through and wanted to change the screen hz from 37,5hz to 60hz (3440x1440), which resulted in a black screen. Since rebooting etc. didnt help I had to reinstall. Could the HDMI over IP Extender be the issue here? Is there a way to reset the GPU settings from cmdline/recovery, without reinstalling OS?
  8. TL;DR - It just works, and it works fine. Epyc is a great platform for UnRaid, virtualizing the Hackintosh was challenging, and successful at the end. Why Epyc (and not Ryzen / Threadripper) Because I wanted more PCIe lanes and have a choice of CPUs with less than 180W TDP, to build a decent host for a virtual Hackintosh. Configuration: UnRaid OS: 6.10 RC2 Case: Fractal Design Define 7 PSU: Be Quiet! Straight Power 550W Board: AsRockrack RomeD8-2T Full ATX w/ Bios 3.20; latest version as of 2021/8 CPU: AMD Epyc 7232P (8C/16T, 120W, Zen 2) Case Cooling: 2x Arctic P14 PWM fans in front to cool HDDs, 1x at the bottom of Case; fans are ultra silent CPU Cooling: BeQuiet! Silent Sloop 2 360 w/ 2x Noctua NF-S12B redux-1200 PWM, 1x NF-S12B redux-700 Memory: 64 GB Registed ECC RDIMMs (2x32 GB) Kingston KSM32RD4/32MEI @ 3200Mhz (Per Memory QVL) Data disks: 3x 4TB WD40EFRX + 1x 4TB WD40EFRX for Parity (all same disks, same size) OS disk (passed through) for Hackintosh: 500GB Seagate FireCuda 520 M.2 PCIe 4.0 x4 SSD UnRaid Cache 0: WD 1000GB WD SSD M.2 SN750SE specifically for backup share CoolSierra EC360® PLATINUM Thermal paste for OS disk and Cache 0 NVMEs UnRaid Cache 1: 4x 960GB Corsair MP510 NVME SSDs Raid 1+0. 1,92TB cache drive, set up with ASUS Hyper M.2 in PCIE X16 Slot (BIOS PCIe Slot 1 Bifurcation config: 4x4x4x4x; primary purpose is for appdata and VM Vdisks) GPU 1: Gigabyte Radeon RX 460 WindForce 2X OC 4GB GPU 2: Zotac GeForce GT 710 PCIe x1 (Backup GPU) Hackintosh VM specific software / hardware (passed through); Big thanks to @RiDDiX & @ghost82 for your support! Monterey 12.0.1 16GB Memory 8 virtual CPU cores, Penryn Physical OS disk (passed through): 500GB Seagate FireCuda 520 M.2 PCIe 4.0 x4 SSD GPU 1: Gigabyte Radeon RX 460 WindForce 2X OC 4GB (passed through to macOS VM) USB PCIe Controller: Inateck RedComets U26 (For Keyboard & Mouse; USB Sticks) WIFI & BT: Fenvi T919 WIFI / BT passed through PCIe Controller, internally connected via USB-Header-to-USB2.0 adapter cable to passed through Inateck RedComets U26 controller (Fenvi T919 provides Wifi & Bluetooth for macOS VM to enable Airplay, Airdrop etc.) Peripherals: HDMI & USB over Cat extender (UnRaid hosts sits in a closet, 10m away from actual desk) MX Keys for Business + Logi Bolt / MX Anywhere 3 + Logi Unify Plus approx 15 Docker (Nextcloud, Photoprism, Pihole etc.) and two Windows 11 VMs (Insider + Latest Public release) Build Process: Switching from the Ryzen platform to the new board, CPU and Memory went smooth. Just replaced Board, CPU, Memory and cooling, plugged in the USB stick and booted. At the beginning of the build it hasn’t been clear to me that I had to buy registered memory (RDIMMs), which I did at the end after mailing with the support. The board does not boot with standard ECC memory which I have been using for the Ryzen (Debug LED gets stuck at 46). At the end I purchased the memory based on the RomeD8-2T QVL. As you can see, it was a full swap. Old hardware has been sold. Cooling - I picked the Silent Loop 2 360 and replaced the stock fans with Noctua models, 2 PWMs and one fixed 700RPM fan. The cooling is exceptional quiet, the pump isn’t noticeable at all. To mount the pump unit on the SP3 socket I used the TRX4 bracket which bequiet sells. The original mounting bracket has to be pulled out of the pump (slides out) and the new bracket can be slided in - a 5 second job and the cooling is SP3 compatible. I used the stock by termalpaste that comes with the silent loop. I also removed the rear fan since I do not see a need for it. Air is pulled into the case from front and bottom and pushed out at the top through the radiator. I am aware that this might cause slightly higher temps, but that’s no problem for me. Radiator - The Radiator fits well into the case, however in combination with this board and both ATX & 12V Power Connectors I had to make compromises with the cabling. It still looks good, but I think I had to bend the cables a bit to much. The radiator in combination with the fans is basically to low and it is almost impossible to service the memory, cabling, cooling etc. once everything is fitted and mounted. Hence I‘ll get a Define XL, which has more head room above the board. Everything fits nicely into the case, except when one wants to connect the case header (Power, Reset etc.) at the bottom of the board. Since the Pins are angled by 90° it is rather difficult to connect the header , see photo. It worked out at the end, but as written earlier I will swap the case with a Define XL in a few weeks to address these space limits. The onboard ASpeed VGA allows a headless setup and the board has a remote management interface, so Bios adjustments etc. can be done remotely. The BIOS is well structured but does not provide (at least I didn’t find it yet) any overclocking / under-volting options - The X570D4U does. What’s cool is that every PCI slot can be configured and in general terms I‘d say the BIOS allows tailoring the config to one‘s needs. I had to enable IOMMU, enabled Bifurcation for the Asus Adapter card and set the onboard VGA to standard. That was it more or less in the BIOS (for now). BIOS photos in the attachment section. Once UnRaid was running with all the additional cards I noticed that 1 - 2 CPU cores constantly peaked at 100%, causing 10W higher draw and glitches in the VMs (Audio was hanging sometimes). I pulled the cards and swapped them back and forth, at the end PCIe 6 (2nd slot from top) turned out to trigger this behavior, once it was occupied with a card like the Inateck or T919. So I adjusted the card setup and so far everything works fine. The slot is now covered by the GPU cooler. All additional cards, except the Asus Hyper M.2 adapter, are bind to VFIO and passed through the Hackintosh VM resp. the RX560 to one Win VM. Hackintosh related: One of the main reason to move from Ryzen to Epyc was also to have more flex for the hardware passthrough for the VMs. Now that I have enough lanes and slots available it was easy to add a GPU, WIFI, BT and a USB controller for the peripherials so the virtual Mac acts close to a physical. It took a few attempts to get the VM to boot (PCIe config was often wrong) and I must admit that getting a Hackintosh to work isn’t simple, but it is obviously doable. My macOS VM is a MacPro 7,1 (2019) with a Penryn CPU and the basic kexts. I‘d say nothing fancy, but the process was much more complicated than installing & configuring a Linux or Win host. Up and running / Notes & Todos : Idle draw is between 93 - 107W, RX460 increased the draw a bit compared with GT710 CPU Temperature is 37-39°C when idling, haven’t stressed the CPU yet. SSDs 34 - 35°C (onboard slots), 4 NVMEs in the Asus Adapter 38 - 40°C RX560 fan seems to be louder when GPU is bind to VFIO (have to verify, could be also due to higher temps in the closet😞 RX560 does not work in this setup, cannot bot BigSur/Monterey stable to login screen, boot process fails. Hence picked a Gigabyte RX460. Case will be replaced by a Define XL to have more head room above the board to enable better cabling, allow less bending of the cables. And to allow connecting the case header at the bottom of the board without having to stress the header physically. Replace the two Transcend SSDs with Phison based PCIe 4 SSDs to enable stable passthrough of the SSDs to macOS and a bare metal installation of macOS. Right now I am using a vdisk for the OS on the Raid 0+1 cache disk. Works fine, no glitches however I prefer bare metal installation. Apparently macOS does not boot (install yes) from the Transcend SSDs. Get the RX560 working with BigSur. I can pass the GPU to the VM, but the boot process gets stuck once the GPU is being initialized. Not a big deal atm, because I can use the GT710 which however only does 30hz at 3440x1440. Works, but refresh rates could be better. Passing the RX560 to the Win 11 VM works flawless. Decided to go with a RX460, works fine. Add more Memory (+64GB) Maybe swap the 3.5“ disk with 2.5“ disks. I find the WD Reds rather noisy and I don’t need larger drives. Most of my UnRaid action is happening on the cache drive anyhow and 3x 5TB (max. 2.5“ disk size) + Parity works for me and there is another MiniSAS connector on the board waiting to serve. Replace the 7232P CPU with a 7313P - 8 more cores and so much more L3 cache with a slighty higher TDP (155W vs. 120W) Maybe replace the Arctic case fans with Noctua PWM or 700RPM Redux to gain even more silence & optics. Conclusion: Was it worth? Definitely. I am happy with the setup and with a few tweaks (Case, disks, GPU fix for macOS) this should become a perfect UnRaid setup soon. … To be extended and edited over time. Hope it helps others and inspires your builds.
  9. I was wondering how I can reset the plugin, since the IP of my BMC controller has changed. Reinstalled the plugin, which didn't do the trick. Tried also to edit the config and changed the IP there, still the old IP is shown under "settings". Any advice?
  10. I swapped all PCIe cards in out and tried different slots. At the end I can reproduce the issue, 1 - 2 CPU cores get stuck at 100%, if I plug a PCIe card (tested with Fenvi T919, Inateck RedComets U26, Radeon RX560) into PCIe slot 6 (second from top) on the Asrock Rack RomeD8-2T board. Consequently, leaving that slot empty I can add following cards without issues: RX560 GT710 Asus Hyper.2 with 4x NVMEs Inateck RedComents U26 Fenvi T919 without issues and CPU cores going wild. Passthrough of GT710, Inateck and T919 to Hackintosh VM works fine now with all CPU idling (unless I stress them). Power consumption of UnRaid host with all add-on cards, idling, dropped from 103/109w to 93/103w according to UnRaid Dashboard. CPU Epyc 8-core 7232P.
  11. So you'll have lot of I/O and (I assume) the need to backup all the data. I have been using my config for a year now and I would build it the same way. I have 15 dockers incl. a large picture library db and a few dev / testing VMs. I wanted to a fast caching drive for all the dockers and SSD Disks, that's why I bought the 4x NVME card from Asus to use the 4 960GB NVMEs in Raid 0+1, which gives me 1.92TB Caching space which is redundant due to Raid 1. I am using the onboard M.2 for two 512GB SSDs in a Raid0 cache, which I am using as a fast backup target. During the night the Mover moves the backups to the Disks. Regarding disks, how much space do you need? If you need 4 TB, then you need to add a 4TB parity drive. If you need 8TB and have 2x 4TB disks, then you need another 4TB disk for parity. So your parity drive has to be as large as the biggest disk, hope that helps.
  12. Great to see that your system is running well now. Are you only using 2 disks and 2 NVMEs? Please check the memory speed in the Bios, it should be set to 1600MT (which is 3200mhz). You can also try to set the CPU to Eco if you want to play around with lower power consumption - performance should still be more than great with the 5900X.
  13. CPU Govenor is set to Performance. I'll pull the Inateck card later and review core load.
  14. safemode, no gui. Array offline. Same situation one core at 100%, all other cores idling.
  15. I didnt change anything in my Plugin mix, however to narrow it down, I did following earlier: removed all the Dynamix and a few others Disabled VMs and Docker rebooted and kept the array stopped for a few mins Still, one core at 100% Have the array now online again, docker and VMs enabled, no VMs running. Not sure how to trail that @JorgeB
  16. don't think htop adds a lot of detail here: To add: I changed from a Ryzen Board to Epyc a few days ago and added a RX560, Fenvi T919 and Inateck USB controller card. Non of the cards is being used atm, all VMs are off.
  17. Same situation, though the 100% load jumped to another core. Even before I start the array.
  18. Removed the plugin, still core 8 at 100%. Can we dig further? Happy to help / learn how to.
  19. right ... I didn't think that far this morning. Thanks @JorgeB Latest diags are attached., I disabled VMs, Docker, stopped the array and restarted the host. Still one core remained at 100%. The 100% load jumps from one core to another after each restart. ryzen-diagnostics-20211122-1253.zip
  20. One of my CPU cores is stuck at 100%. No Backup / Parity check running. How can I find out which service is triggering this? I have one VM running, but that is pinned to different cores. Any advise?
  21. if you want a correct answer send a message to the ASRock Support through their Website form. And I suggest to stick to the memory they have in their QVL. Your memory is OC Memory as I see it, not sure if that and the XMP profiles work on that. If you want a safe and stable bet, go with the memory I used, see 1st post.
  22. I'd say you get better hardware for 600 USD, although this can be a starting platform for you. Do you need the P2000 for anything specific? How much storage will you need? Do you plan to use VMs / passthrough hardware to VMs?